Кламер БГ - Бизнес новини: ДФЗ вдигна до 1 млн. лв. тавана за рефинансиране на фермерски кредити

ДФЗ вдигна до 1 млн. лв. тавана за рефинансиране на фермерски кредити

Бизнес

|
Ср, 19 Фев 2014г. 12:13ч.
ДФЗ вдигна до 1 млн. лв. тавана за рефинансиране на фермерски кредити

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) вдига тавана на размера на отпусканите кредити за фермери, предназначени за рефинансиране на други техни заеми към търговски банки при изпълнение на европроекти, като в същото време сваля лихвата по новоотпуснатите кредити за селскостопански инвестиции и за пчелари, съобщиха от ведомството в сряда.

Управата на фонда е решила да вдигне максималния размер на заемите за рефинансиране от 750 хил. лв. на 1 млн. лв., а лихвата за новоотпуснати инвестиционни и пчеларски заеми се сваля от 6 на 5 процента.

Финансирането ще покрива до 100% от одобрените по Програмата за развитие на селските райони инвестиционни разходи по реализирания проект, намалени с извършените авансови и междинни плащания. Промяната засяга кредитите по мерките за модернизиране на земеделските стопанства, за възстановяване на гори и залесяване на неземеделски земи, както и за подкрепа на микропредприятията, за развитие на селските общини.

По мярката за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти максималният размер на рефинансиране на един кредит е увеличен до 100% от инвестиционните разходи, намалени с извършените авансови и междинни плащания. В схемата за рефинансиране е включена и мярката за местни стратегии, по която проектите на местните инициативни ще получават заеми срещу 7 процента лихва със рок за погасяване до 60 месеца.

От ДФЗ допълват, че от 2011 година досега фондът е отпуснал над 96 млн. лв. за рефинансиране на 442 кредита за изпълнение на европроекти.

Кредитната линия, по която е намалена лихвата, финансира пчелари за закупуване на нови кошери, пчели и препарати срещу болестите им, фермери с трайни насаждения, оранжерийното производство, изграждането и оборудването на животновъдни ферми, както и покупката на животни, техника и оборудване.

mediapool.bg