Кламер БГ - Бизнес новини: Греков подкрепя предлаганите от ДПС регулации при изкупуването на тютюна

Греков подкрепя предлаганите от ДПС регулации при изкупуването на тютюна

Бизнес

|
Вт, 07 Ян 2014г. 18:45ч.
Греков подкрепя предлаганите от ДПС регулации при изкупуването на тютюна

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков обяви подкрепата си за предложените от ДПС регулации в процеса на изкупуване на тютюневата продукция. Пред Дарик радио във вторник той заяви, че смята за необходимо въвеждането на минимални изкупни цени и фиксирането на начален и краен срок на изкупуване на стоката.

Греков заяви още, че вече е започнала кампанията за изкупуване на ориенталски тютюни, която бе забавена и заради това ден по-рано край Харманли протестираха тютюнопроизводители от региона. По думите му и производителите, и търговците на тютюн са заинтересовани продукцията да бъде изкупена и обработена, защото при продължителен престой тя влошава качеството си.

Той застана зад намерението на ДПС да се предприемат поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които ще се създаде регистър на тютюнопроизводителите с цел да се сключват точни и коректни договори между производители и търговци. "В бъдеще ще се засили и контролът по отношение на семенния материал за производство на тютюн", каза агроминистърът.

По думите му, Министерството на земеделието и храните не бива да се намесва в отношенията между производители и търговци, "но е необходимо те да работят заедно по коректен начин, защото зависят едни от други и догодина отново ще бъдат заедно на пазара".

mediapool.bg