Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром" може да попречи на снабдяването на Украйна с газ от Европа

"Газпром" може да попречи на снабдяването на Украйна с газ от Европа

Бизнес

|
Вт, 08 Апр 2014г. 12:21ч.
"Газпром" може да попречи на снабдяването на Украйна с газ от Европа

Европа е в състояние да започне доставки на природен газ за Украйна няколко часа след като е готова инфраструктурата, но за това може да е нужно разрешение на "Газпром", предаде Ройтрес.

След рязкото повишение на цените на руския газ за Украйна, Киев започна преговори с ЕС за възможността да използва газопроводите, предназначени да снабдяват Европа, за противоположна цел – доставки за Украйна.

Словакия е в най-удобно положение да снабдява Украйна, но обръщането на потоците по четири газопровода, доставящи руския газ, нарушава условията на договора с "Газпром", съобщи представител на словашкия оператор на тръбите Eustream.

"За обръщането на потока е необходимо да се преустановят доставките от изток на запад по една от (четирите) магистрали, но за това е нужно разрешение на "Газпром". "Газпром" не е съгласен, така че такъв вариант не се разглежда", заяви той.

Шефът на руския газов монополист Алексей Милер се усъмни в законността на обръщането на газовите потоци от страна на Украйна. "Газпром" може да следи направлението на газа, тъй като за доставките в Украйна Словакия трябва да монтира измервателни уреди. По думите на източник от отрасъла, това, както и необходимите технически промени, ще струват на Словакия 20 млн. евро.

Словакия разглежда възможността да доставя на Украйна от порядъка на 10 млрд. куб.м. газ годишно, което е 18% от украинското потребление, заяви представител на Eustream. Заедно с украинската "Укртрансгаз" компанията се стреми да обезпечи началото на доставките към зимата и вече е построила компресорна станция.

Представители на Норвегия и Холандия, които са крупни европейски производители на газ, по-рано съобщиха, че не са в състояние значително да увеличат доставките за Европа или да започнат да снабдяват Украйна в случай на спиране на руския газ.

Страните в ЕС вече повече от десетилетие практикуват двустранно използване на газопроводите. Например белгийският оператор на газопроводи и газохранилища Fluxys Belgium е в състояние да обръща потоците на движение на суровината от 1998 г., когато бе открит газопроводът между белгийския град Зеебрюге и Бектън във Великобритания.

Междувременно "Газпром" заяви във вторник, че Украйна не е платила навреме доставения й за март природен газ, но компанията не съобщи възнамерява ли да предприеме действия спрямо Киев. Крайният срок за плащането е изтекъл в понеделник в полунощ. Така общият газов дълг на Киев към Москва е 2.2 млрд. долара.

mediapool.bg