Кламер БГ - Бизнес новини: Газовата връзка с Румъния отложена за юни

Газовата връзка с Румъния отложена за юни

Бизнес

|
Ср, 26 Март 2014г. 18:29ч.
Газовата връзка с Румъния отложена за юни

На изграждането на междусистемните газови връзки на страната ни със съседните държави и на ползване на доставки от терминал за регазификация на втечнено синьо гориво (LNG) в Егейско море ще разчита правителството за разнообразяване на енергийните си доставки. Това стана ясно от димите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който участва в сряда в организирана от лабораторията на бившия лидер на ДСБ Иван Костов кръгла маса за бъдещето на природния газ.

Газовата връзка с Румъния трябва да е готова през юни тази година, заяви пред форума Стойнев и така даде да се разбере, че пускането на тръбата в експлоатация отново се отлага. Последните прогнози на "Булгартрансгаз", която реализира проекта на българска територия, бяха, че изграждането на подводното трасе ще приключи до края на март и през април-май връзката ще заработи.

Министърът коментира, че забавянето на строежа на газовата връзка с Гърция е по вина на всички акционери в проектната компания, но реални действия по проекта могат да започнат още през тази година. Той припомни и че е подписал споразумение с турския си колега Танер Йълдъз за изграждането на интерконектора с Турция, което се бавело шест години заради липса на интерес от страна на Анкара.

По думите на Стойнев националният ни интерес включва и проекта за газопровода "Южен поток"

"След пропадането на проекта "Набуко", ние нямаме друг проект, освен "Южен поток", който да ни гарантира доставки на газ в такъв размер, трябва да разглеждаме този проект като европейски и да имаме предвид и проекта "Северен поток". И ако търсим наистина конкретни мерки спрямо Русия в сегашната ситуация, мисля, че по-скоро трябва да минат през "Северен поток", отколкото да се фокусираме върху един бъдещ инфраструктурен проект за Европа, какъвто е "Южен поток", смята Стойнев.

Ние сме все още на 95 процента зависими от внос на руски газ, заяви още той и посочи, че досегашните усилия за диверсифициране на доставките са правилни, но трябва да бъдат продължени и надградени и с извоюване на LNG терминал на Егейско море, който да снабдява Балканите.

Министърът на икономиката и енергетиката припомни, че при посещението си в Катар е имал разговори с министър-председателя и ресорния министър за изграждане на LNG терминал на Егейско море с възможност този терминал да стане регионален и да доставя не само за България и Гърция но и за другите страни на Балканите. Бихме искали да има такъв терминал и на нашето Черноморско крайбрежие, но Турция категорично отказва подобен вид кораби да минават през Босфора, отбеляза Стойнев. Според него газов коридор Север-Юг може да се осъществи чрез доставки на втечнен газ през терминал на Егейско море, защото ТАР няма да е с достатъчен капацитет.

mediapool.bg