Кламер БГ - Бизнес новини: Водещи банки заплашени с гигантски глоби заради съмнения за манипулиране на ЛИБОР

Водещи банки заплашени с гигантски глоби заради съмнения за манипулиране на ЛИБОР

Бизнес

|
Вт, 20 Май 2014г. 17:35ч.
Водещи банки заплашени с гигантски глоби заради съмнения за манипулиране на ЛИБОР

Контролни органи на Европейския съюз обвиниха три големи банки в манипулиране на основни лихвени проценти, свързани с еврото и ги заплашиха с тежки глоби, предаде Ройтерс.

Най-голямата банка в Европа – HSBC, американската JPMorgan и френската Credit Agricole са под прицела на Европейската комисия (ЕК), като на брокерската къща ICAP също ще бъдат повдигнати обвинения, заради съмнения в подправяне на лихвения процент Libor.

Европейската комисия има съмнения, че трите банки са участвали в тайна схема, имаща за цел да манипулира нормалното движение на компонентите, участващи в образуването на цената на деривати по лихвени проценти в евро“, заяви европейският орган за защита на конкуренцията.

Ако вината на банките и брокерската агенция бъде доказана, те могат да бъдат глобени до 10% от годишния им оборот.

Еврокомисарят за конкуренцията Хоакин Алмуния посочи, че финансовите институции ще имат възможност сега да отговорят на предварителните данни, с които разполага.

JPMorgan окачестви обвиненията като неоснователни и обяви, че ще се защитава. Credit Agricole обяви, че ще се запознае с обвинителния акт. От HSBC казаха, че ще предприемат активна защита, а ICAP се въздържа от коментар.

Американски и европейски регулатори досега наложиха глоби за 6 млрд долара на 10 банки и брокерски агенции за манипулирането на лихвените проценти Libor и Euribor. Рекордна глоба от 1.7 млрд. евро беше наложена на шест банки, сред които Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland и Citigroup заради сходни обвинения.

mediapool.bg