Кламер БГ - Бизнес новини: България ще обучава виетнамци за пилоти и стюардеси

България ще обучава виетнамци за пилоти и стюардеси

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 20:16ч.
България ще обучава виетнамци за пилоти и стюардеси

Българският премиер Пламен Орешарски представи във Виетнам резюме с 12 съвместни проекта в областта на информационните технологии, образованието, контейнерните превози и консултации за строеж на виетнамски ядрени мощности, съобщиха от правителствения пресцентър в понеделник.

Орешарски е на официално посещение във Виетнам, където бяха подписани и редица правителствени спогодби, а във вторник предстои провеждането на бизнес форум, на който се очаква да бъдат по-конкретно разработваните проекти.

След срещата му в Ханой с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен шин Хунг Орешарски обяви, че в най-напреднал стадий са проектите на "Приста Ойл" за изграждане на рециклиращи мощности за обработка на масла и на "Риск Инженеринг" на обвинения за неправомерни сделки с НЕК по строежа на АЕЦ "Белене" Богомил Манчев. Неговата фирма е пред подписване на договор за консултанти на виетнамското правителство за проектирана ядрена мощност. "Риск Инженеринг" е традиционен партньор на руската "Атомстройекспорт", която ще работи по проекта за нова виентамска АЕЦ.

"Има проекти, свързани с електронните технологии. Има проекти в сферата на образованието за българско ноу-хау за образователната система във Виетнам и виетнамски проекти за прокарване на път за виетнамски контейнери към Европа", каза Орешарски пред журналисти..

"Склонни сме да подкрепим всички проекти, които биха могли да се реализират между двете страни", заяви той. Между проектите има два за виетнамски инвестиции в България, останалите са за български инвестиции във Виетнам или общи партньорства.

"С оглед бързото развитие на ИТ-сектора във Виетнам и възможностите, които страната показва при производството на техника и оборудване, биха могли да се търсят възможности български компании да работят съвместно с виетнамски фирми”, коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов след своя среща със заместник-министъра на информацията и съобщенията на Виетнам Нгуен Мин Хонг..

Опитът на България в изграждането на електронно правителство била една от основните теми на разговорите между двамата, съобщиха от транспортното министерство. Папазов се срещнал и със заместник-министъра на транспорта Нгуен Нгок Донг и двамата обсъдили откриването на пряка въздушна линия между България и Виетнам, както и възможностите виетнамски пилоти, стюардеси, ръководители на полети, корабни механици и техници да се обучават в България. Разгледани са били и перспективите за приемане и обработване на товари през пристанищата във Варна и Бургас.

По време на срещите на правителствената ни делегация е обявено готовност страната ни да предостави техническа подкрепа за проекти в сферата на околната среда, здравеопазването и опазването на културните и исторически паметници. Потенциал за сътрудничеството има още в областта на туризма, науката, образованието и спорта, допълва правителствената информационна служба.

Виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг е предложил да се увеличи броят на стипендиите за виетнамски студенти. Той напомни, че страната ни е обучила хиляди експерти, които сега допринасят за развитието на Виетнам. Председателят на парламента на Виетнам и вицепрезидентът са завършили в България, отбеляза Нгуен Тан Зунг.

Орешарски покани виетнамския си колега да посети България и да се запознае на място с условията за развитие на бизнес и с възможността страната ни да бъде мост на Виетнам към Европа. Той отбеляза, че в туристическата сфера има голям потенциал и България може да подпомогне Виетнам в развитието на туроператорския бизнес.

По време на разговора беше договорено смесената българо-виетнамска комисия да заседава през 2014 г. Обсъдена беше и необходимостта да се разработи конкретен план за отбелязването на 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Премиерът на Виетнам подчерта, че посещението на Орешарски е важна мотивация за двустранното сътрудничество в различните сфери и отбеляза готовността на Виетнам да подкрепи България, за да засили връзките си със страните от региона.

Орешарски акцентира върху задълбочаването на сътрудничеството както в сферата на взаимното насърчаване на инвестициите, така и по отношение на развитието на търговията между двете страни.

"България разглежда Виетнам като стратегически партньор в Югоизточна Азия. Разчитаме, че чрез развитието на нашите търговско-икономически връзки с Виетнам, ние ще засилим присъствието си в този регион. Бихме се радвали, ако Виетнам разглежда България като важен партньор в Югоизточна Европа. Готов сме да съдействаме на Виетнам във всички инициативи свързани с ЕС", добави Орешарски.

Той отбеляза, че Виетнам е стар приятел на България и страната ни е решена да задълбочава сътрудничеството с всички стари приятели.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков подписа Меморандум за разбирателство в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.

Министърът на културата Петър Стоянович подписа Програма за сътрудничество между културните ведомства на България и Виетнам.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев подписа План за сътрудничество в областта на туризма.

mediapool.bg