Кламер БГ - Бизнес новини: България губи над 200 млн. евро от еврофондовете за 2013 г.

България губи над 200 млн. евро от еврофондовете за 2013 г.

Бизнес

|
Четв, 20 Март 2014г. 20:08ч.
България губи над 200 млн. евро от еврофондовете за 2013 г.

Европейската комисия не е признала плащания за над 200 млн. евро на България за 2013 г. Сумата е пет пъти повече от официално обявените от правителството 35 млн. евро в края на миналата година. Това стана ясно по време на блиц контрола с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя нито потвърди, нито отрече.

"Не искам да спекулирам с цифри преди официално да сме получили писмото от Европейската комисия", каза Златанова.

Невъзстановяването на средствата означава, че тези пари ще трябва да се поемат от бюджета, като сумата не е никак малка. Допълнителна тежест са и спрените плащания по оперативна програма "Околна среда", които няма да бъдат възстановени преди май, въпреки че обещанията бяха това да се случи през март, стана ясно още от обясненията на Зинаида Златанова.

По селската програма не са признати 140 млн. евро аванси на общините

Най-голямата загуба е по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Брюксел не е признал авансови плащания по общинските проекти за 140 млн. евро.

Няма регламент, по който Еврокомисията да не признае авансовите плащания на общините, след като го е правила и през предишните години, коментира зам.-министърът на земеделието Явор Гечев пред Mediapool преди дни.

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов не беше открит за коментар. Вместо това от фонда пуснаха информация, че са възстановени 28 млн. лв. по т.нар. "зелени мерки" и още 172.7 млн. лв. по общински проекти за плащания в периода 16 октомври – 31 декември 2013 г.

"Благодарение на усилената работа на екипа на институцията под ръководството на г-н Мирослав Николов, ДФЗ успя да плати над 480 млн. евро, от които близо 388 млн. евро са средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Така бяха спасени субсидиите, които можеха да останат неусвоени по правилото n+2, според което предвиденият за всяка година бюджет трябва да бъде разплатен до 24 месеца след края на съответната година", пише в съобщение на фонда от 20 декември 2013 г.

Именно така става ясно, че Брюксел не е признал плащания за около 140 млн. евро.

По "Околна среда" загубите нараснаха до 51 млн. евро

Втората най-голяма загуба е по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Брюксел не е признал за разплатени 51 млн. евро, съобщи бившият зам.-министър на околната среда и настоящ депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

В края на годината загубата по ОПОС, обявена от Златанова, беше 27 млн. евро.

"Възможно е сумата да е нараснала, но не е значително", каза вицепремиерът. Тя обвини предишното правителство за загубата. "Ако не бяхте оставили в толкова тежко състояние програмата, сигурно загубата нямаше да е толкова голяма", каза Златанова.

Увеличената загуба на средства идва, защото Брюксел не е признал разходите по проекта за закриване на старите депа, който прерасна в голям с бюджет над 50 млн. евро.

Европейската комисия спря плащанията по ОПОС в средата на ноември заради нередности при провеждането на обществените поръчки. Това може да ни струва финансова санкция от 113 млн. лв. за да бъдат пуснати плащанията по програмата отново, по думите на министъра на околната среда Искра Михайлова.

Другите загуби са по "Административен капацитет" за близо 6 млн. евро и по "Техническа помощ" – 1.8 млн. евро. Не е ясно дали това са окончателните суми, както и дали са ни признати всички плащания от Брюксел по оперативна програма "Регионално развитие".

mediapool.bg