Кламер БГ - Бизнес новини: Бизнесът прогнозира по-скъпи храни заради новите регулации в търговията

Бизнесът прогнозира по-скъпи храни заради новите регулации в търговията

Бизнес

|
Вт, 08 Апр 2014г. 19:39ч.
Бизнесът прогнозира по-скъпи храни заради новите регулации в търговията

Предлаганите от група депутати промени в Закона за защита на конкуренцията, въвеждащи нови регулации за търговията на дребно няма да защитят българските производители, ще влошат бизнес средата и конкуренцията и като цяло ще доведат до повишаване на цените на стоките и най-вече на храните, което ще е удар за социално слабите българи. Това се посочва в позиция на Сдруженията за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги,

подкрепено от най-големите бизнес организации като КРИБ, БТПП, БСК, както и от браншовите Българска петролна и газова асоциация и Българска асоциация на търговците на едро с лекарства.

Според становището, изпратено и до депутатите, предложеният законопроект няма да реши нито един от реалните проблеми на българските производители. В също време той ще им нанесе вреди, особено на по-малките. Най-силно ще пострадат българските потребители, които ще получат по-малък избор на стоки на по-високи цени.

Според организациите промените са предложени без оценка за въздействието им, анализираща ползите и разходите от предложените регулации за търговците, производителите и потребителите.

Конкурентното законодателство в България и сега е сред най-строгите в ЕС. По-стриктните регулации вместо за защитят, ще намалят сегашната силна конкуренция между българските компании, пише в становището. Според него предложението корекции изместват фокуса от реалните проблеми на българския производител, които са цените на енергията, лихвите, субсидиите, сивият сектор и бюрокрацията, към несъществуващи или незначителни проблеми, които могат да се решат безболезнено със саморегулации.

Законопроектът дискриминира големите компании спрямо малките и търговците спрямо техните доставчици и останалите бизнеси. Така на практика законопроектът дискриминира чуждестранните инвеститори, особено международните търговски вериги, посочва сдружението.

Свръхрегулациите ще стимулират вноса на стоки за сметка на продажбите на българските доставчици, както и договаряне на търговските вериги с големите производители за сметка на по-малките. А консолидирането на доставчиците ще намали асортимента, което ще навреди на потребителите, като ограничи избора им, смята още организацията.

Тя разглежда и как предлаганите промени биха могли да доведат до увеличение на крайните цени на стоките.

Според дадения в становището пример, ако даден продукт е 10 лв. в ценовата листа на доставчика, с исканите от търговеца такси, бонуси и всякакви други възнаграждения на обща стойност например 40%, което е 4 лв., стоката реално е взета от търговеца за 6 лв. При марж за него от примерно 20 процента това прави 1.20 лв. и цената за крайния потребител става 7.20 лв.

Ако новата регулация постигне целта си и поради забраната на различните търговски услуги и ограничаването на размера на таксите отстъпката падне на 20%, тогава за същия продукт доставчикът ще вземе 8 лв. или с 2 лв. повече от сега. Върху тази цена обаче търговецът като си сложи същия марж от 20 процента това ще е двойно повече от преди и цената за клиентите ще стане 9.60 лв.

Възможно е обаче заради повишения риск от новите регулации веригите да решат да си вдигнат надценката на 25 процента и тогава вече оскъпяването на продукта ще е 39 на сто.

"Привърженици на законопроекта казват - ако премахнем многото такси, бонуси и отстъпки, цената логично ще падне. Но този аргумент не отчита факта, че голяма част от тези "възнаграждения" за търговеца, както се вижда и от горния пример, всъщност се отразяват в намаляване на крайната цена на стоката за потребителя. По друг начин казано, търговецът не взима всички тези "възнаграждения", а начислява своя марж върху реалната цена, която плаща за продукта. В примера търговецът получава 1.20, а не 4 лв. Останалите 2.80 лв. са намаление на цената за потребителите", пише в становището.

В него се посочва, че България има шанса да се поучи от опита във Франция, Чехия, Полша, Словакия и Румъния, където подобни регулации се провалили. "Още повече, скоро Европейската комисия ще публикува своите анализи за националните регулации срещу нелоялните търговки практики и на тази основа ще предложи общо решение на ниво ЕС", допълва се в съобщението.

В него изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев предупреждава, че съществува сериозен риск срещу страната ни да бъде повдигната и наказателна процедура от Европейската комисия. Според него предложените сръхрегулации противоречат на европейското право, водят до нарушаване свободата на установяване и дават неограничени права на администрацията за недопустима намеса в пазарните отношения без реална възможност за контрол.

Той отбеляза, че в своята "Зелена книга” Европейската комисия изрично подчертава, че националните регулации не работят добре, както и че има риск да ограничат конкуренцията в ЕС и да навредят най-силно на малките предприятия.

По думите на Матеев в инициатива за саморегулация вече са регистрирани 18 български компании, 4 от които са членове на СМТ, а други 3 вериги от сдружението са в процедура по регистрация. Според него това е пътят на развитие, който България, като част от ЕС, трябва да следва.

mediapool.bg