Кламер БГ - Бизнес новини: Бизнесът не е доволен от подготвеността за работа на младите висшисти

Бизнесът не е доволен от подготвеността за работа на младите висшисти

Бизнес

|
Пон, 17 Фев 2014г. 18:49ч.
Бизнесът не е доволен от подготвеността за работа на младите висшисти

Три четвърти (77 процента) от членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) не са доволни от висшето образование в страната, сочи проучване на палатата, проведено в началото на февруари. Според голяма част от анкетираните, знанията, които се придобиват в българските университети, не са достатъчно добра основа за трудовата реализация на студентите.

Едва 8 процента от членовете на БТПП в качеството си на работодатели казват, че са доволни от висшето образование на младите си служители.

За втора поредна година работодателите посочват, че най-големи пропуски у нас има във висшето (45 проценти) и средното професионално образование (30 процента). Сравнително по-добри са отзивите от възпитаниците на езиковите гимназии в страната.

Според 80 на сто от анкетираните, младежите имат най-големи пропуски в професионалните си умения, а 56 процента смятат, че им липсва предприемаческо мислене. Най-малко работодателите се оплакват от компютърната грамотност на младите си подчинени – едва 10 на сто.

Нито един от членовете на БТПП не е посочил, че ще има нужда от нискоквалифицирани служители през следващите 5-10 години. Ще се търсят само хора със средна и висока квалификация, предимно с техническо образование, а също и такива с икономически профил.

Проучването показва също, че 77 процента от запитаните са били положително настроени към въвеждането на дуалната система на обучение в професионалното образование, което просветното министерство оживено обсъжда. Работодателите смятат, че за да е успешно дуалното обучение, на първо място трябва да се подобри качеството на преподаването и синхронът между бизнеса и училищата, както и да се предвидят данъчни стимули за фирмите, които пряко ще участват в процеса като вземат ученици на стаж при тях.

Членовете на палатата поставят тези фактори преди осигуряването на европейски средства, с които да се финансира въвеждането на системата

Работодателите на БТПП препоръчват да се наблегне повече на практическата насоченост на обучението, както и на реалната връзка между потребностите на бизнеса и приема в университетите по специалности.

mediapool.bg