Кламер БГ - Бизнес новини: Без такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година

Без такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година

Бизнес

|
Пет, 07 Март 2014г. 16:48ч.
Без такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година

Няма да се плаща такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след изтичане на първата му година. Това предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и други народни представители от двете парламентарни групи.

Поправките бяха одобрени на първо четене от парламента в петък.

Ако кредитополучателите решат да погасят кредита си през първата година, те ще дължат такса в размер до 1% от отпусната от кредитора сума, а не както е сега - до 5%.

Въвежда се също така изискване да се използват индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR при определянето на лихвите по ипотеките.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.

Предвижда се и да се даде възможност на кредитополучателя да избере дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В обхвата на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.

mediapool.bg