Кламер БГ - Бизнес новини: Аферата "Мейдоф" ще струва 1.7 млрд. долара на "Джей Пи Морган"

Аферата "Мейдоф" ще струва 1.7 млрд. долара на "Джей Пи Морган"

Бизнес

|
Вт, 07 Ян 2014г. 19:09ч.
Аферата "Мейдоф" ще струва 1.7 млрд. долара на "Джей Пи Морган"

Американската банка "Джей Пи Морган Чейс" ще плати 1.7 млрд. долара в рамките на споразумение с федералния прокурор, свързано с отношенията й с измамника Бърнард Мейдоф. Това съобщи бюрото на федералния прокурор, предадоха агенциите.

Две обвинения към водещата американска банка за нарушаване на банковия закон ще бъдат отменени при условие, че "тя признае нарушенията си, плати 1.7 милиарда долара на жертвите на Мейдоф и промени практиките си относно борбата с прането на пари", се казва в комюникето.

"Джей Пи Морган Чейс" беше обвинена в съучастие в измамата заради това, че е пренебрегнала множество тревожни сигнали, че парите на Мейдоф са получени в резултат на измамни операции. Сметката на Бърнард Мейдоф близо двайсет години е била в "Джей Пи Морган Чейс".

Според комюникето платената сума е рекордна за този вид нарушение. С тази глоба сумата за прекратяване на множеството съдебни дела платена от "Джей Пи Морган" заради случая "Мейдоф" достига 20 милиарда долара.

През 2009 г. Бърнард Мейдоф беше осъден на 150 години затвор заради най-голямата борсова измама в историята, която се оценява между 23 и 65 млрд. долара в зависимост от това дали се смятат лихвите или не.

mediapool.bg