Кламер БГ - Бизнес новини: 81-годишен бивш шеф на БДЖ и царски депутат отново поема железниците

81-годишен бивш шеф на БДЖ и царски депутат отново поема железниците

Бизнес

|
Ср, 12 Ян 2022г. 20:02ч.
81-годишен бивш шеф на БДЖ и царски депутат отново поема железниците

Йордан Мирчев, архивна снимка БГНЕС

Бившият депутат от НДСВ проф. Йордан Мирчев и някогашен шеф на БДЖ при управлението на Иван Костов се връща начело на държавните железници. В момента той е на 81 години.

Целият директорски борд на "Холдинг БДЖ" е сменен заради лошо мениджърско управление, организационни пропуски и забавен контрол по изпълнение на ремонтните програми, съобщи Министерството на транспорта и съобщенията в сряда.

Освободените от длъжност са членове на Съвета директорите Маргарита Петрова-Кариди, Георги Друмев и Светломир Николов.

На тяхно място до провеждане на конкурс са назначени Любомир Сяров, Петко Петков и Йордан Мирчев.

Целият професионален опит на Йордан Мирчев е свързан с държавните железници. Той започва работа като технолог на гара Подуяне разпределителна през 60-те години на ХХ век. Постепенно израства в йерархията и в периода 1997 - 1998 г. е генерален директор на БДЖ. След това два мандата е депутат в 39-то и 40-то Народно събрание от НДСВ, като по време на управлението на Симеон Сакскобургготски е председател на парламентарната транспортна комисия.

"Да спрем кражбите от железниците" - това ще е мотото на работата на Мирчев, заяви той пред Mediapool.

Йордан Мирчев каза, че ще работи за модернизация на БДЖ - обновяване на подвижния състав, увеличаване на скоростта на движение, изработването на генерална транспортна схема, въвеждането на интермодални товарни превози, увеличаване на крайградските пътнически превози.

Новото ръководство си е поставило за цел да спре крайно неефективното използване на средствата и кражбите в железниците, каза още Мирчев.

Любомир Сяров е специалист по товарни превози, а Петко Петков е правил одитите в БДЖ, които са констатирали злоупотребите със средства, но след това мерки не се е взимало, каза Мирчев.

mediapool.bg