Кламер БГ - Бизнес новини: Чакат се есенни доставки на газ през БОТАШ и търг за количествата догодина

Чакат се есенни доставки на газ през БОТАШ и търг за количествата догодина

Бизнес

|
Пет, 04 Авг 2023г. 09:16ч.
Чакат се есенни доставки на газ през БОТАШ и търг за количествата догодина

Досега на терминала

Следващата доставка на втечнен природен газ за България по договора с турската държавна компания БОТАШ ще е през октомври, такива ще има и през ноември и декември. В рамките на настоящия месец пък "Булгаргаз" ще обяви търг за доставка през следващата 2024 г. на турските LNG терминали в рамките на резервирания годишен капацитет от 1.85 млрд. куб. м по сключеното 13-годишно споразумение. Това съобщиха от държавния газов доставчик за Mediapool.

Трудни преговори с БОТАШ за промени

Подписаният при служебното правителство документ е силно критикуван от настоящия кабинет заради продължителността му и считаните за неравноправни условия за българската страна. Преди ден премиерът Николай Денков и енергийният министър Румен Радев казаха пред журналисти, че се водят разговори с БОТАШ за предоговаряне на условията и оптимизиране на доставките по договора. Радев обаче призна, че разговорите, които е провел заедно с шефовете на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в Турция в края на юли, са били трудни. По информация на Mediapool турската компания изобщо не е дала знак дали е склонна за промяна на някои клаузи на споразумението. То е правно-обвързваща форма за подписване на търговския договор и "Булгаргаз" ще търпи санкции, ако го развали.

Още по темата:

България ще пробва да договори по-гъвкави условия с БОТАШ

Според споразумението "Булгаргаз" реално няма достъп до турската газова мрежа, както бе обяснявано от предишния енергиен министър Росен Христов и от президента Румен Радев. Всъщност газовият ни доставчик може да получава купени и разтоварени свои количества на турски терминал, но транспортирани на входа на българската газова мрежа при точката Странджа-Малкочлар. За това българското дружество ще плаща пълния резервиран капацитет за всички години, независимо дали го е оползотворило. За периода до края на 2035 г. общата сума е 3.8 млрд. евро, посочи преди седмица изданието "Капитал", цитирайки договора.

Реципрочно БОТАШ получава достъп до капацитета на българската газова мрежа и така съответно и до европейската, но реално "Булгаргаз" ще действа като негов агент и ще резервира от свое име, но за турската компания капацитет за нейните нужди. За това "Булгаргаз" ще получи за целия период 135 млн. евро, отново независимо дали БОТАШ е пренасяла. Разликата в сумите за двете страни по споразумението е съществена, но предишният служебен енергиен министър Росен Христов обясняваше, че става въпрос за комплексна услуга от страна на БОТАШ за разтоварване и регазифициране на втечнения газ, съхранението му при нужди и доставка до Странджа-Малкочлар.

Търговци на газ в региона коментираха пред Mediapool, че реално това споразумение отваря вратите пред БОТАШ за доставка на руски газ в Европа и заобикаля европейското изискване да има споразумение за междусистемна свързаност на мрежите на БОТАШ и "Булгартрансгаз". Такова турската компания от години отказва да подпише и това блокира достъпа на други търговци до Странджа-Малкочлар.

Съхранявани, прихванати и разменени количества

По договора досега "Булгаргаз" получи един танкер през април като точните количества така и не бяха обявени. Доставката бе осигурена от американската компания "Шанийр". Оказа се, че тя е разменила с френската "Тотал", която спечели търга за доставката на турския "Ереглиси", своя слот за разтоварване на гръцкия терминал "Ревитуса" по подписан вече договор с "Булгаргаз". После се оказа, че всъщност още преди посрещането на американския танкер на "Ереглиси" през Странджа-Малкочлар са минали над 18 млн. куб. м. След това и досега няма физически потоци. Количеството е под една пета от един стандартен танкер от 100 млн. куб. м, а обяснението на "Булгаргаз" бе, че останалите количества са на съхранение в Турция, а внесените по-рано количества са по прихващаща сделка. Това е направено, защото потреблението пролетта е било ниско, а газохранилището в Чирен остана необичайно запълнено и реално компанията не е имала какво да прави купените количества синьо гориво.

Още по темата:

България и пет държави правят алианс за пренос на азерски газ до Европа

Сега от българския газов доставчик заявиха пред Mediapool, че тези оставени в Турция количества ще бъдат внесени у нас през есента, когато резонно газовото потребление нараства с настъпването на отоплителния сезон. През октомври по това споразумение отново ще се направи размяна на слотове с резервирания от "Булгаргаз" такъв в "Ревитуса" на 11 октомври за разтоварване на около 47.4 млн. куб. м. Договореният с "Шел" танкер за гръцкия терминал обаче ще отиде в Турция, а в Гърция ще има друга доставка, договорена в рамките на други търгове за октомври и отложено запълване на газохранилището.

От "Булгаргаз" обявиха, че правят всичко възможно, за да оползотворят капацитета, договорен с БОТАШ, който за настоящата година е по-малък спрямо следващите години, когато трябва да е 1.85 млрд. куб. годишно (макар Христов да твърдеше първо, че е 1.4 млрд. куб. м, а после - че е 1.5 млрд. куб. м годишно). Това е повече от половината, което консумират българските потребители – между 3 и 3.5 млрд. куб. м годишно. "Булгаргаз" има договор за доставка на още 1 млрд. куб. м азерски газ, както и резервиран капацитет за още 1 млрд. куб. м синьо гориво за разтоварване на бъдещия гръцки терминал край Алексадруполис, който трябва да заработи догодина. Количеставата за там още не са обезпечени.

Нови търгове за доставки в Турция

В рамките на август "Булгаргаз" смята да обяви търг за доставчици на втечнен газ на турските терминали през 2024 г. Точните количества в момента се анализират според заявките, които дружеството ще получи от своите контрагенти в рамките на новите договори за следващата газова година, която започва на 1 октомври. От доставчика не се наеха да кажат дали ще успеят да усвоят целия резервиран капацитет в Турция, но посочиха, че "част от количествата, оферирани в бъдещия търг, ще бъдат предложени на търговци на природен газ в региона".

"Има проявен интерес за доставка, но същият е в пряка зависимост от предлаганата цена и условия на доставка, които ще станат ясни по време на гореспоменатата тръжна процедура", заявиха от българската компания, без да дават подробности откъде е проявен интересът.

След подписването на споразумението с БОТАШ Росен Христов също твърдеше, че имало наплив от интерес от съседни държави да ползват тази възможност да си осигуряват газ.

Предстои да се види дали това наистина е така, но от "Булгаргаз" посочват, че вече се опитват да влизат в ролята си на истински търговец и не само да разпределят количества от договорите си към совите клиенти на българския пазар, но и да продават свободните количества на регионалните газови борси.

Продавани свободни количества в Гърция

Още миналия октомври дружеството поиска регистрация за търговия на пазарите в Гърция, Румъния и Словакия. Към момента дружеството вече е регистриран търговец в Гърция и Словакия, но засега е реализирало сделки само в Гърция през месец май. Какви количества са продадени и какви са приходите от тях обаче компанията отказа да каже с мотива търговска тайна.

"Към момента "Булгаргаз" не реализира количества в Словакия, основно поради икономическа нецелесъобразност на такива доставки. Относно регистрацията в Румъния, действията на "Булгаргаз" все още не са финализирани, поради нововъведени от румънската държава временни национални мерки, свързани с данъчни и финансови изисквания", заявиха от "Булгаргаз" пред Mediapool.

Предстои да се види какво ще се случи с всички тези търгове и доставки, както и ще се увенчае ли с успех опитът на правителството да предоговори условията на споразумението с БОТАШ, но може би не е зле и да се погледне на него малко повече извън българското потребление в перспектива на развитието на газовия пазар в региона.

mediapool.bg