Кламер БГ - Бизнес новини: Сметната палата за пръв път ще огласи 17 одита, потънали в черната дупка в прокуратурата

Сметната палата за пръв път ще огласи 17 одита, потънали в черната дупка в прокуратурата

Бизнес

|
Четв, 25 Май 2023г. 14:54ч.
Сметната палата за пръв път ще огласи 17 одита, потънали в черната дупка в прокуратурата

Сметната палата, Снимка: БГНЕС

Сметната палата до два месеца ще огласи констатации по 17 одитни доклада, които са били пратени на прокуратурата в периода 2016 – 2020 г. и поради това не са били обявени пред обществеността. Това става ясно от съобщение на палатата, които идва няколко дни след като Mediapool разкри схема за потулване на одити и финансови инспекции чрез поглъщането им от черна дупка в прокуратурата.

Оказва се, през последните 8 години (от 2015 г. до началото на февруари 2023 г.) Сметната палата е изпратила на прокуратурата части или доклади за извършени 34 одита. От тях 30 са публикувани на интернет страницата на палатата без частите, изпратени на прокуратурата, 2 са публикувани изцяло (докладите за "Автомагистрали" и за изпълнението на държавния бюджет през 2018 г.), а други 2 не са публикувани изобщо, тъй като целите одитни доклади са изпратени на прокуратурата (докладите за държавната фирма "Монтажи" и за държавното предприятие "Научно-производствен център").

Ситуацията е още по-тежка в Агенцията за държавна финансова инспекция, която изглежда, че работи като подизпълнител на прокуратурата. През 2021 г. и 2022 г. в прокуратурата са изпращани около 50% от инспекциите й – тоест по около 200 инспекции годишно, като по този начин те са оставени скрити за обществото.

Според източници на Mediapool изпращането на разкритията на контролните органи в прокуратурата се използва именно за укриването им от обществото. Другата цел е определeни държавни служители, отговорни за нарушенията, да се държат в зависимост и подчинение чрез възможността във всеки един момент извършените от тях нередности да бъдат извадени на светло.

Дни след изнасянето на проблема в Mediapool, на 16 юни, Сметната палата е взела решение, че "могат да бъдат оповестени констатации от одитни доклади, които са били изпратени на органите на прокуратурата в периода 2016 – 2020 г.".

От одитната институция казват още, че достъп до съдържанието на констатациите, които до момента не са били публикувани, тъй като са били изпратени за проверка по компетентност относно наличието на данни за престъпления, ще бъде осигурен до два месеца на интернет страницата на Сметната палата.

Решението засяга 17 одитни доклада, за които през март 2023 г. е получено уведомление от прокуратурата, че производствата са приключили с отказ от образуване или с постановление за прекратяване на досъдебно производство.

"Това ще бъде първото от години огласяване на констатации от одитни доклади, изпратени на прокуратурата, за получена обратна връзка за статуса на наказателните производства", съобщават още от Сметната палата.

Оттам допълват, че съгласно чл. 58 от Закона за Сметната палата при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на държавното обвинение, като не може да огласява данни до приключване на наказателното производство.

От Агенцията за държавна финансова инспекция все още няма реакция по проблема.

mediapool.bg