Кламер БГ - Бизнес новини: След шумни скандали бивша шефка пак поема “Напоителни системи”

След шумни скандали бивша шефка пак поема “Напоителни системи”

Бизнес

|
Четв, 27 Юли 2023г. 17:34ч.
След шумни скандали бивша шефка пак поема “Напоителни системи”

Снежина Динева, скрийншот - Нова тв

Държавната фирма "Напоителни системи" е поредното държавно дружество с изцяло обновен борд на директорите. Прелюбопитен детайл е, че начело на компанията отново се завръща Снежина Динева, която бе в епицентъра на шумни скандали и дадена на прокуратурата по време на служебния кабинет "Янев 1". Поводът бяха твърдения, че е взела решение "Напоителни системи" да вземе заем от горско предприятие, срещу който му е предостави свои активи - 3 язовира, 1 ВЕЦ и две почивни станции. В новия борд на "Напоителни системи" влиза и бивш шеф на Изпълнителната агенция по рибарство от кабинета “Борисов 1”, започват и смени на регионални директори.

Снежина Динева ръководеше компанията по време на служебния кабинет “Близнашки” и в мандата на последното правителство на Бойко Борисов.

Шумните скандали не довели до установени нарушения

Старият-нов шеф на "Напоителни системи" Снежина Динева е поела отново поста на 12 юли, показва справка в Търговския регистър. Пред Mediapool тя посочи, че проверките по сигналите срещу нея до прокуратурата са приключили и не са установени нарушения и съдебното й минало е чисто. Самата Динева пък вече водила дело за клевета срещу бившия служебен агроминистър Христо Бозуков.

През лятото на 2021 г. именно Бозуков изкара данни, че Динева е взела за дейността на дружеството заем от 3 млн. лв., който е върнала с прехвърлянето на имоти на компанията към Централното държавно горско предприятие. Прехвърлени били 3 язовира, 1 ВЕЦ и 2 почивни станции. Тогава Снежина Динева контрира, че заемът е за 7 млн. лв. и е отпуснат е през 2013 г. и добави, че е взет съгласно законовите процедури.

Едно от най-любопитните твърдения, изкарани от бившия агроминистър, бе, че Динева е ремонтирала кола на майка си срещу 2800 лева от касата на фирмата и в същото време не полагала грижа същата тази фирма да си прибере вземания за 4 млн. лв. Тогава Динева потвърди за ремонта на колата с държавни пари, но оправда това с факта, че от 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил за командировки. На въпрос на Mediapool в момента каква кола ще ползва, Динева посочи - служебна.

Почти искрено и лично

В първия си мандат като служебен министър на земеделието в кабинета Герджиков именно Христо Бозуков назначи Снежина Динева за шеф на "Напоителни системи". Последва медиен скандал, след като се разбра, че Динева е имала кариера на поп-фолк певица във водеща поп-фолк компания, а творческият ѝ псевдоним е бил Нена. След като Бозуков отново стана министър на земеделието, но вече в първия кабинет на Стефан Янев той определи назначението ѝ като грешка.

"Аз съм човек, който не се срамува да си признава грешките. Една от моите грешки е назначаването на Снежина Динева за изпълнителен директор на "Напоителни системи" при първото ми пребиваване като служебен министър в министерството", каза той. "Човешко е да се греши, но поне си вадя поуки", добави още той.

Бивш шеф на Агенцията по рибарство влиза в борда

Данните в Търговския регистър показват, че на 12 юли реално е сменен целият борд на "Напоителни системи". За председател на Съвета на директорите е назначен Драгомир Господинов, който беше зам.-изпълнителен директор на фонд “Земеделие”, а след това и шеф на Изпълнителната агенция по рибарство по време на първото правителство на Бойко Борисов. И той бе забъркан в политически скандали. На 3 май 2013 година на извънредна пресконференция БСП излезе с настояване тогавашният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков да отстрани Господинов. Мотивът им бе, че той, в качеството си на висш държавен служител оказва натиск върху рибарите и техните местни инициативни рибарски групи по морето да подкрепят кандидата на партия ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова.

В борда влиза и Венцислав Йорданов Ненков, който по време на последното правителство на Бойко Борисов бе в борда на "Врана" ЕАД, а по време на правителството на Кирил Петков отново е бил в борда на "Напоителни системи".

В борда влиза и Мариана Евгениева Кръстева, която според Търговския регистър до 2014 г. е била съдружник в "Околаб" ЕООД, която е търговец на едро с медицински изделия в сферата на офталмологията, където действа чрез офталмологичното си поделение Околаб.

В дружеството влиза още и Севинч Даудова Караоглан. Тя е била и в управата на Сдружението на турските и българските жени за приятелство и в сдружение "Единство за развитие". Караоглан е била и главен юрисконсулт на Министерство на земеделието през 2020 г., личи от декларацията й пред КПКОНПИ.

Започват смени по регионалните клонове

Междувременно новото ръководство на "Напоителни системи" вече е стартирало и смени на регионалните директори, показа още проверката на Mediapool. В детайли, освободен е управителят на клон "Струма - Места" Илия Милев и на негово място се назначава Бисер Михайлов.

Освободен е управителят на София-клон Димитър Главинов и на негово място се назначава Веселина Янкова.

Освобождава се управителят на клон "Среден Дунав" Пламен Дилов и на негово място се назначава Иваничка Райчева.

Тези смени все още не са вписани официално от Агенцията по вписванията.

mediapool.bg