Кламер БГ - Бизнес новини: Седем са желаещите за държавен надзорник в "Нефтохим"

Седем са желаещите за държавен надзорник в "Нефтохим"

Бизнес

|
Пет, 15 Септ 2023г. 18:22ч.
Седем са желаещите за държавен надзорник в "Нефтохим"

Новият държавен надзорник в рафинерията се очаква да стане ясен следващата седмица, архивн аснимка БГНЕС

Седем са претендентите да сменят държавния представител в бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" , съобщиха от енергийното министерство за Mediapool в петък. Толкава са постъпилите до крайния срок – 31 август, заявления за участие в обявения конкурс за поста на държател на златната акция на държавата в нефтопреработвателното предприятия. В момента той се заема от бившия шеф на НЕК и екс зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, срещу чието бездействие в рафинарията имаше много критики, макар че длъжността не предполага нищо повече от участие в заседания на надзора на компанията.

Всички подали заявление за участие в конкурсната процедура са български граждани. Те имат различни квалификации и образование и имат степен "магистър" по специалностите нженер-химик, банково дело, корпоративни финанси, макроикономика, инженерен дизайн, счетоводна и финансово-контролна дейност, комуникационна техника и технологии, финансов мениджмънт, икономически науки, бизнес мениджмънт и др.

От информацията на ведомството става ясно, че в петък – 15 септември, са били поканени на допуснатите до този етап от процедурата кандидати. Не се посочва обаче дали обаче всички участници са успели да минат цедката за допустимост и етапа с представянето на концепция за упражняване правата на държавата в рафинерията и да класират за финалния етап с устния изпит.

Очаква се идната седмица да стане ясен победителят.

Към момента от ведомството не съобщават имената на кандидатствалите да представляват държавната "златна акция" в "Нефтохим". Тя дава право на държавния член в надзора на предприятието да иска свикване на общо събрание на акционерите относно вдигане или намаляване на капитала, промяна на устава, издаване на облигации, за съществено намаляване или увеличаване преработката на нефт и производство на горива, за отказ на достъп до терминала "Росенец" и продуктропроводите на рафинерията или за закриване на предприятието.

Златната акция също така позволява блокиране на решенията на общото събрание, но принципно държавата самостоятелно не може да провежда никаква политика в рафинерията, освен ако не назначи свой особен управител, както предложиха ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС и това бе одобрено преди дни от парламентарната икономическа комисия.

Трябва обаче да се приеме окончателно в пленарна зала, както и текстът за отпадането на дерогацията за внос на руски петрол. Очакванията са, че това ще е тласък за по-нататъшни действия за отстраняването на "Лукойл" от българския пазар. Държавата вече ви върна нефтения терминал "росенце", след като прекрати концесията му с "Лукойл".

mediapool.bg