Кламер БГ - Бизнес новини: Проектът на Путин за газов хъб в Турция е пред провал

Проектът на Путин за газов хъб в Турция е пред провал

Бизнес

|
Пет, 15 Септ 2023г. 12:56ч.
Проектът на Путин за газов хъб в Турция е пред провал

Президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин

Амбициозният проект на Владимир Путин за създаване на "газов хъб“ в "приятелска“ Турция, който отново да отвори вратите на "Газпром“ към европейските и световните пазари, е на ръба на провала.

Въпреки че измина почти година, откакто Путин обяви идеята за хъба, руско-турските преговори са в застой и са придружени от разногласия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на два източника, запознати със ситуацията.

Според един от тях предмет на спорове са управленски въпроси. "Те се борят кой да управлява хъба“, обясни източникът на агенцията.

Друг източник на Ройтерс, близък до "Газпром", потвърди "проблема“: страните не могат да се споразумеят за управлението на проекта.

Газовият хъб, който според Кремъл може да се захранва от "Турски поток" и "Син поток", е отчаяно необходим на "Газпром": компанията загуби ключов европейски пазар, а след експлозиите на газопроводите "Северен поток" загуби възможността да се върне на него в обозримо бъдеще, коментира The Moscow Times.

Опитите за преговори за увеличаване на доставките за Китай завършиха без успах. По време на посещението на Си Цзинпин в Москва Путин предложи да се изпомпват 100 милиарда кубически метра в Китай годишно - 6 пъти повече от сега. Но Си така и не подписа дългоочаквания договор за изграждането на тръбопровода „Силата на Сибир 2“ и скоро одобри алтернативен проект за закупуване на туркменски газ.

В края на първото полугодие "Газпром" е доставил само 12,1 милиарда кубически метра газ за Европа - три пъти по-малко от миналата година, която се превърна в най-лошата година за компанията в цялата й съвременна история.

Ако сегашните обеми се запазят, до края на годината Европа ще получи приблизително 24 милиарда кубически метра газ от Руската федерация, в сравнение с 62 милиарда миналата година и 170-180 милиарда през рекордните за "Газпром" години - 2017-2019-та. "Газпром" не е продавал толкова малко газ на Европа от втората половина на 70-те години на миналия век, както следва от собствената му статистика. Така през 1975 г. обемът на износа възлиза на 19,3 милиарда кубически метра годишно, а през 1980 г., след сключването на голям договор с Германия, вече е 54,8 милиарда.

Цялата газова стратегия на Русия "се оказа саморазрушителна и пълен провал“, казва анализаторът на Bruegel Симън Талиапиетра: "Кремъл смяташе, че като използва газа като оръжие срещу ЕС, ще постигне незабавно намаляване на подкрепата за Украйна , но това се оказа напълно погрешно." Делът на руския газ на европейския пазар е паднал до 10% от първата половина на 2021 г., са изчислили в Bruegel. В същото време складовите запаси остават на рекордни нива, а подготовката за зимата е завършена месеци предсрочно.

"Русия загуби статута си на основен световен износител на газ, загуби го завинаги“, казва Талиапиетра.

mediapool.bg