Кламер БГ - Бизнес новини: Проверява се внася ли "Нефтохим" разликата в цената на руския петрол и сорта Брент

Проверява се внася ли "Нефтохим" разликата в цената на руския петрол и сорта Брент

Бизнес

|
Четв, 20 Юли 2023г. 18:18ч.
Проверява се внася ли "Нефтохим" разликата в цената на руския петрол и сорта Брент

Проверява се внася ли

Прави се проверка дали и какви средства бургарската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим" е внесла досега във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) като разлика в цените на ползвания от предприятието руски суров петрол Уралс и европейския сорт Брент. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред журналисти в четвъртък.

Ден по-рано на първо четене мина законова поправка, която трябва да задвижи прекратяването на концесионния договор с "Лукойл" за пристанищния терминал "Росенец", където се разтоварват танкерите с руски петрол. В момента рафинерията отново е на мушката на управляващите, но дружеството обяви, че е готово да защити репутацията си в съда заради твърдения на политици, че се занимава с контрабанда на петролни продукти.

Въпросните отчисления бяха приети от предишния парламент през януари 2023 г. в закон за компенсираните на разходите на потребителите за транспорт. Според тях всеки месец бургаската рафинерия трябва да превежда във ФСЕС вноска, която се формира като пуснатите предишния месец на пазара количества продукти, произведени от руски петрол, се умножат по коефициент от 0.7 на сто.

Средната цена на двата сорта петрол бе предвидено да се определя ежемесечно от икономическия министър на базата на цените на три световни борси или по друг подходящ начин, ако за Уралс правилото за трите борси не са приложими.

Сега по думите на Богданов се проверява дали от януари насам "Лукойл Нефтохим" е правил въпросните вноски, които трябва да се използват за предлагане на по-евтини транспортни услуги на гражданите.

"Позволете ми да коментирам допълнително този въпрос. В момента знаем, че е чувствителна темата, но това ще бъде обявено много скоро. Нека да съберем всички данни, които в момента сме изискали, и ще ги обявим скоро. Ние знаем дали те отчисляват някакви пари или не, но позволете ми тези данни да ги обявим по-късно. Когато имаме готовност с пълната картина, която проверяваме и верифицираме, ще ги обявим", каза министърът.

Богданов каза същ отака, че властта няма информация дали рафинерията намалява дела на използвания руски петрол за производство на горива и други продукти.

"Те имат краен срок, който да спазят, така, че очакваме от тях да ни информират", каза той.

Според изнесени от агенция "Митници" в края на миналата година данни, през 2021 г. "Нефтохим" е използвала 50% неруски петрол, но година по-късно вече е преработвала 88 на сто руска суровина.

mediapool.bg