Кламер БГ - Бизнес новини: Премиерът преди фермерските блокади: Основният проблем е решен, готови сме за диалог

Премиерът преди фермерските блокади: Основният проблем е решен, готови сме за диалог

Бизнес

|
Нед, 17 Септ 2023г. 20:43ч.
Премиерът преди фермерските блокади: Основният проблем е решен, готови сме за диалог

Премиерът Николай Денков

"Основният проблем, който се поставя от протестиращите зърнопроизводители, вече е решен", заяви

премиерът Николай Денков в неделя вечерта, часове преди планирания от понеделник протест на земеделски производители, заплашващи да блокират пътни артерии, гранични пунктове и центъра на София.

Основното им искане е да се поднови забраната за внос на зърно и селскостопански стоки от Украйна. (Всички искания на протестиращите може да видите тук)

"Решението е в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Разговарях с премиера на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични стоки според държавите и изискванията, за да не се пренасити пазарът. От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това решение правителство иска да приеме след разговор с браншовите организации. Поканихме организациите за разговор, за да търсим решение на задачата. Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади на пътища, центъра на София и граничните пунктове. Ние оставаме с протегната ръка и ще подновим диалога във всеки един момент, ако са готови да се включат в конструктивен разговор с нас", увери Денков.

Той също така подчерта, че няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите и ще има допълнителен контрол: "Всичко стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани с интензивен график от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)".

Денков цитира данни, според които от 1 октомври 2022 г. до 3 май 2023 г. (период, в който управлява служебното правителство на президента Румен Радев -бел.ред.) Българската агенция по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно, внесени от Украйна и в нито една не са открити вредни вещества. Само в една пратка е имало "складови вредители, които нямат общо с войната в Украйна", уточни премиерът.

Преди ден Николай Денков каза по адрес на едрите зърнопроизводители, които инициират протестите, че няма да преговаря с терористи. Сега обаче декларира, че кабинетът е готов за диалог и за обсъждане на специфичните проблеми и въпроси на различните земеделски производители. В отговор на репортерски въпрос още ли ги смята за "терористи", Денков заяви:

"Уважавам труда на всички производители и съм готов да работя с всеки един от тях, който е готов да се решат проблемите, натрупвани с години. Ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други и на тях не виждам за какво да се извинявам – това са тези, които получават "лъвския пай" от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест".

Другата новина е, че правителството вече започна работа за промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Целта е да имаме по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители, обяви министър-председателят. Той допусна, че обявените за утре протести може да са свързани и с намерението за промяна на методиката.

Премиерът изтъкна, че правителството никога не е отказало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли е имало среща с 35 организации от животновъдния сектор, на която е присъствал, освен министъра на земеделието, и министърът на финансите. На тази среща почти всички организации са подкрепили отпадането на забраната за вноса от Украйна, каза Денков.

В отговор на въпрос дали кабинетът прави опити да притиска фермери да се откажат от участие в протестите Денков каза, че единствената инструкция, която е дал на министъра на вътрешните работи, е да осигури законно преминаване на целия протест. Ако някой се опита да наруши закона, съответно той ще бъде санкциониран. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участващите в него, коментира премиерът.

Междувременно стана известно, че председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е подал оставка като съветник на земеделския министър. Мотивите са, че няма как да води протести срещу правителството и едновременно с това да бъде част от Министерството на земеделието. Решението за оставката му е било колективно.

mediapool.bg