Кламер БГ - Бизнес новини: Пловдив блокира сделката на Гергов за Пловдивския панаир

Пловдив блокира сделката на Гергов за Пловдивския панаир

Бизнес

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 13:29ч.
Пловдив блокира сделката на Гергов за Пловдивския панаир

Пловдивски панаир

Общинският съвет в Пловдив блокира сделкатата между община Варна и бизнесмена Георги Гергов за Пловдивския панаир. В четвъртък Гергов бе поканил представителя на общината в компанията на общо събрание, на което да се реши дали да бъде приет трети акционер – община Варна. Апортната вноска на морската община трябва да е делът ѝ от 29% в Пловдивския панаир.

Още преди ден стана ясно, че съветниците на "Демократична България" в общинския съвет на Пловдив ще предложат представителя на общината да блокира приемането на Варна като съакционер. Ще искат и местната власт да упражни правото си да спре увеличението на капитала на "Пълдинтур инвест". Решението бе гласувано след дебати, които продължиха около 1 час. 39-ма от съветниците гласуваха"за" блокирането на сделката, нито един не се е обявил против, а деветима са се въздържали. Въздържалите се са представителите на групите "Автентична лява БСП" (която не се ползва с доверието на ръководството на партията) и ГЕРБ.

"Успяхме! Приеха се предложенията ни – противопоставихме се на апорта на акциите от Панаира и задействахме блокиращата квота на Община Пловдив. Решението се прие с впечатляващо мнозинство! Общински съвет каза твърдо "не" на пълното овладяване на емблематичния за Пловдив Международен панаир. Благодарим на всеки един съветник, който днес даде търсената от нас подкрепа!", коментира след гласуването във фейсбук общинският съветник от ДБ Веселина Александрова.

Какво щеше да се случи, ако не бе блокиран апортът?

Ако Пловдив беше позволил община Варна да влезе в "Пълдин туринвест", това директно щеше да доведе до последствия и за контрола върху самото дружество, както и за този върху "Международен панаир Пловдив". В момента община Пловдив има 25% от акциите в "Пълдин туринвест", а Георги Гергов контролира останалите 75. Тази фирма притежава редица имоти в Пловдив, основно в Стария град. Ако община Варна беше допусната да влезе в дружеството с апорт на дела си от 29 на сто в панаира, тогава делът на Пловдив в "Пълдин туринвест" ще падне до 22.9 на сто. Малко ще се свие и този на Гергов, но пък щеше да има удобен поне за момента съакционер в лицето на варненския кмет.

Щеше да се промени и балансът на силите в "Международен панаир Пловдив". През "Пълдин туринвест" Гергов вече щеше да контролира 79% от акциите в дружеството, а държавата щеше да остане с едва около 20 на сто. Със спадането на публичния дял на акциите под 30 на сто на практика дружеството щеше да се управлява изцяло от Гергов през "Пълдин туринвест". Това ще му позволи дори да вземе решение за ликвидиране на дружеството, ако реши, коментира Веселина Александрова.

Сагата

Сагата с "Международен панаир Пловдив" АД се точи от времето на тройната коалиция - 2007 г., след като контролираното от Георги Гергов дружество "Пълдин туринвест" успя да придобие чрез скрита приватизация почти без пари 50.36% от капитала на панаира.

Десетина години по-късно - през 2017 г., вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на държавата в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив - 20.63%.

Това беше определено от депутата от ГЕРБ и поддръжник на Бойко Борисов Спас Гърневски като "обира на века" за Пловдив. Тогавашният премиер размисли и нареди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, но община Варна забрави, въпреки взетото решение на общинския съвет от май 2017 г.

Странното решение на второто правителство на Борисов беше свързано със сделката за т.нар. варненска "Дупка", която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 г. Георги Гергов прави предложение община Варна да апортира акциите си в "Международен панаир Пловдив" в "Пълдин туринвест". Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите срещу 16 милиона лева, но то е оттеглено по искане на икономическия министър.

На 10 декември 2021 г. за втори път Портних внася искането си и то вече е одобрено от 28 съветници в 51-местния общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лева.

Областният управител атакува веднага това решение в съда. Първоинстанционният съд посочи, че общинските съветници не могат да отменят влязлото в сила решение за връщане на акциите на държавата, което кметът просто е отказал да изпълни. В крайна сметка Върховният административен съд позволи приключването на сделката с Гергов.

mediapool.bg