Кламер БГ - Бизнес новини: Пазар за 100 лв.=171 лв. в икономиката: Какъв е ефектът "Лидл"

Пазар за 100 лв.=171 лв. в икономиката: Какъв е ефектът "Лидл"

Бизнес

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 15:53ч.
Пазар за 100 лв.=171 лв. в икономиката: Какъв е ефектът "Лидл"

Сн. Mediapool

Общият принос на търговската верига "Лидл България" върху икономиката на страната е нараснал с 44 процента за периода 2019-2021 г. и вече се равнява на 1.61 млрд. лв. като всеки изхарчени 100 лева в хипермаркетите на веригата допринасят 171 лв. в икономиката. "Това променя сериозно основните математически правила за равенството", пошегува се Милена Драгийска, изпълнителен директор на компанията по време на представянето на данните от анализа на Института за пазарна икономика за "ефекта Лидл" върху българската икономика през 2021 г.

За изготвянето на документа е използван модел за регионално икономическо изследване за пълния ефект от дейността на компанията, обясни Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Данните сочат, че от всеки изхарчени 100 лв. във веригата 62 лв. отиват в производителите на стоки, 14 лв. са за изграждане на нови обекти и поддръжката на магазините, 9.50 лв. се заделят за услуги като почистване, изготвяне на брошери и други, 7 лв. са предназначени за заплатите на 3 300 служители на "Лидл" към края на миналата година, 4 лв. от сметката са предназначени за данъци и осигуровки, а 3.50 лв. за закупуване на оборудване като пекарни, хладилници и други.

Ефектът от тези сто лева, влезли в различните фирми, с които работи веригата, нейните и техните служители и харченето им нататък по веригата добавя 71 лв. лв. икономиката и така те стават 171 лв., обясниха Богданов и Драгийска.

Печалбата за самата "Лидл" от сметка за 100 лв. е 4.62 лв., стана ясно при представянето на анализа.

Така прекият ефект от дейността на веригата в българската икономика през 2021 г. се изчислява на 942 млн. лв., а непрекият – на 670 млн. лв., което означава общ принос за 1.161 млрд. лв. За сравнение през 2019 г. "ефектът Лидл" е бил за 1.01 млрд. лв. Ръстът на прекия ефект за тези три години е 53 процента, на непрекият – 32 на сто.

Работихме за двуцифрен ръст, но постижението ни изненадва, а 15 процента увеличение на икономическото влияние за периода 2020-2021 г. се случва в момент на поредица от кризи, коментира Драгийска.

Продължаващите кризи с цените на енергийните ресурси и войната в Украйна внасят несигурност в последващото развитие на компанията и шефката й прогнозира забавяне на резултатите до 6 процента ръст през 2023 г. и 10 на сто увеличение през 2024 г. Тя обаче отбеляза, че всичко зависи от развитието на конфликта в Украйна и действията на правителството за справяне с кризите.

"Неизвестността се калкулира в цените", предупреди Драгийска и отбеляза, че все още бизнесът не знае какво ще се случва с компенсациите за скъпия ток, за които още не е решено в какъв размер ще са. Друг фактор е увеличаването на тол таксите, които влияят пряко транспортните разходи за доставките на стоки, допълни тя.

Особен акцент бе поставен върху ефекта за българската икономика от добрите заплати в "Лидл", които са с около 50 процента по-високи от средната за страната. През 2021 г. разходите на компанията за заплати за 71 млн. лв., чийто непряк принос за икономиката е 41 млн. лв. - тоест тези пари служителите са изхарчили за други стоки, услуги, пътувания, уроци и школи за децата.

Драгийска посочи като пряк офект от доброто заплащане в компанията това, че служителите й се задържат и повечето от тях имат по две деца, а някои и три, което означава, че получават сигурност за планиране на живота си.

Тя акцентира и на 44-процентния ръст на износа на български стоки в обекти на "Лидл" в чужбина, който през миналата година достига 65 млн. лв. .

За последните 2 години с 11% е нараснал делът на българските производители в асортимента на веригата и плащанията за тях са 544 млн. лв. Компанията е и един от най-големите данъкоплатци в страната с внесени 42.3 млн. данъци в държавния и местните бюджети.

mediapool.bg