Кламер БГ - Бизнес новини: На първо четене отказ от руски петрол и промени в избора на особен управител в "Нефтохим"

На първо четене отказ от руски петрол и промени в избора на особен управител в "Нефтохим"

Бизнес

|
Ср, 13 Септ 2023г. 20:21ч.
На първо четене отказ от руски петрол и промени в избора на особен управител в "Нефтохим"

Държавата вече си върна нефтения терминал

Отказ от правото на България да внася руски суров петрол до декември 2024 г. и смяна на органа, който ще избира при необходимост особен управител на "Лукойл Нефтохим", приеха на първо четене депутатите от парламентарната икономическа комисия на заседанието си в сряда. "За" гласуваха 12 народни представители, а пет бяха против, нямаше въздържали се.

Дерогацията за страната ни от забраната за внос на руски суров петрол и петролни продукти на територията на Европейския съюз като част от санкциите срещу Москва заради войната в Украйна бе извоювана от правителството на Кирил Петков през пролетта на 2022 г. Сега обаче "Продължаваме промяната-Демократична България" подкрепи предложението на ГЕРБ за отмяна на изключението и заедно с ДПС трите формации внесоха промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Това стана още преди ваканцията на Народното събрание като междувременно правителството проведе две заседания, на които обсъди потенциалните рискове при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията. Формулирани са били конкретни мерки за намаляване на рисковете от спирането на вноса на руски петрол, но докладът с тях се оказа секретен. Премиерът Николай Денков каза, че до 8 септември се очаква от "Нефтохим" план-график за възможните кратки срокове за преход на рафинерията към петрол с друг произход. Представен ли е такъв и какво предвижда той, не е съобщавано.

Върху доклада и графика акцентира при дискусията Румен Гечев от БСП, който поиска тези анализи да бъдат представени на депутатите преди влизането на сега приетите в комисия поправки за одобрение и в пленарна зала.

Вечерта от Министерския съвет съобщиха, че премиерът Николай Денков е обсъдил с представители на "Нефтохим" прехода към неруски петрол и от рафинерията са заявили, че ще спазят ангажимента си за това. От пресслужбата обаче не посочват нищо за график, освен че са били обсъдени разумните срокове за преход преди изтичането на дерогацията.

Министър-председателят е поставил и въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци от "Лукойл" в бюджета, а от компанията обявили готовност д аспазват задълженията си, които включват плащане освен на 10% корпоративен данък и на още 33% временен данък з асвръхпучалбата.

Одобрените преди това от депутатите в икономическата комисия текстове предвиждат в 30-дневен срок от влизането в сила на промените в закона да се задейства европейската забрана за внос на руски петрол.

Депутатите обаче си оставят вратичка и предвиждату в случай че Съветът по сигурността към Министерски съвет счита тези 30 дни не са достатъчни, да се предложи нов срок на Народното събрание, който вече ще е задължителен за Министерския съвет.

Прави се промяна и записания текст в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предвиждащ министърът на икономиката да назначава в бургаската рафинерия особен управител от името на държавата. Това отново ще става при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, но вече процедурата ще се инициира от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Когато това става с аргумент национална сигурност за предложението за особен управител ще се уведомява и президентът.

При нужда от особен управител Министерски съвет ще инициира пред парламента избор на такъв, като кандидатът или кандидатите ще представят пред икономическата комисия в Народното събрание своя план за действие в рафинерията. След това пък трябва да се отчита пред нея ежемесечно.

"Диверсификация на доставките на суров петрол и стриктно прилагане на правилата за достъп до отворена инфраструктура са ключови за осигуряване на здравословна конкуренция на българския пазар на горива. Най-вече осигуряването на равнопоставен достъп до съхранение на рафинирани продукти и пристанищни услуги за всички търговци на горива. Осигуряването на конкуренция обаче не трябва да става за сметка на националната сигурност и повишаване на цените на горивата за потребителите в България поради непремерени и/или шокови действия на правителството или на Народното събрание", посочва се в мотивите на депутатите за предсрочното прекратяване на дерогацията.

"Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с "Лукойл" за експлоатацията на петролния терминал "Росенец". Това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност. Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на "Лукойл", а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез особен търговски управител", пише в мотивите на депутатите, внесли предложението.

mediapool.bg