Кламер БГ - Бизнес новини: Надзорът в Букурещ отне лиценза на "Евроинс Румъния" (Обновена)

Надзорът в Букурещ отне лиценза на "Евроинс Румъния" (Обновена)

Бизнес

|
Пет, 17 Март 2023г. 18:54ч.
Надзорът в Букурещ отне лиценза на "Евроинс Румъния" (Обновена)

Централата на

Румънският финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна компания "Евроинс Румъния" и поиска несъстоятелността й, става ясно от съобщение на румънския финансов регулатор ASF. В отговор собственикът "Еврохолд" обяви, че вече е стартирал процедура по оспорване на решението във всички компетентни съдилища в Европа и по света.

Българската Комисия за финансов надзор заяви, че е информирана за случая като орган за групов надзор, тъй като компанията майка е базирана в България. "Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло", казаха от КФН.

До днес "Еврохолд" бе лидер на пазара на "Гражданска отговорност" в Румъния с пазарен дял от около 25% през застрахователя си "Евроинс Румъния". В последно време дружеството стана обект на проверки от румънския финансов надзор и от местната прокуратура.

Фалитът на "Евроинс Румъния" е поредният голям фалит на застрахователния пазар в страната. Преди около година и половина се стигна до отнемането на лиценза и последвалия банкрут на най-големия застраховател в страната – City Insurance, а няколко години по-рано фалираха други два застрахователя в Румъния – "Astra" и "Carpatica".

Според официалното съобщение на румънския регулатор "Евроинс Румъния" не е могъл да покрие изискванията за платежоспособност към 30 юни 2022 г., а впоследствие - и към 30 септември 2022 г., като за целта са нужни 2.19 млрд. леи, което прави около 450 млн. евро.

"От 2020 г. "Евроинс Румъния" беше обект на интензивни контролни действия, които доведоха до осветяване на реалното състояние на компанията. Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. органът наложи 26 санкции на "Евроинс", което доведе до общи глоби от над 16 млн. леи (3.2 млн. евро), в резултат на 17 контролни действия. Всички санкции, наложени от ASF на дружеството "Евроинс Румъния", бяха потвърдени по същество или окончателно от съдилищата, към които дружеството се обърна, за да оспори мерките", съобщиха от регулатора.

Основният аргумент за решението му е непризнаването на презастрахователни договори на "Евроинс Румъния", както и наложено изискване за допълнителни технически резерви, обясни на пресконференция в БТА шефът на надзора и основен акционер в "Еврохолд" (собственик на "Евроинс") Асен Христов.

От думите му се разбра, че решението е взето, без да се изкача назначеният одит от европейския застрахователен регулатор EIOPA и проверката на Европейската банка за възстановяване и развитие, която е миноритарен акционер в "Евроинс".

Асен Христов продължава да смята, че фалитът на "Евроинс Румъния" е резултат от "организирана рейдърска атака" срещу компанията от страна на служители на румънския финансов регулатор ASF, както и опит за "превземане" и "кражба" на бизнеса на дружеството в Румъния.

"Еврохолд": Взехме мерки, за да ограничим щетите до Румъния

Пред журналисти Асен Христов обясни, че през последния месец холдингът е взел поредица от мерки, за да ограничи щетите до Румъния.

"Извън "Евроинс Румъния", всички други дъщерни дружества и бизнеси на "Еврохолд" на всички останали 11 пазара, на които те оперират, включително застрахователни и енергийни, работят и ще продължат да работят както обикновено и без никакви проблеми, обслужвайки своите клиенти и задължения и изпълнявайки своите бизнес планове за годината. Казусът с "Евроинс Румъния" няма да засегне по никакъв начин дейността на останалите дружества от групата", посочиха от "Еврохолд".

Преди месец в интервю за БНТ Асен Христов предупреди, че случаят може да се отрази на цялата българска икономика, защото става дума за няколко процента от БВП. По думите на бизнесмена тогава атаката е опасна, защото компанията е инвестирала над 200 млн. на Българската фондова борса. "На борсата ни с оборот от 2 млн. лева, представяте ли си какво значи да се изсипят искания за 200 милиона? Тя на следващия ден ще блокира и ще фалира", прогнозира тогава Христов. Той допълни, че в България е възможна "малка криза в енергетиката". Причината била, че част от овърдрафт кредитите се ползват за купуване на ток и ако някое от дружествата има проблем, тези заеми могат бъдат предсрочно изискуеми или спрени. По думите на Христов тогава "едва ли би се стигнало до това да няма ток", но той подчерта, че "Електрохолд" са единственото електроразпределително дружество, което не иска плащания от своите бизнес клиенти на всеки три дни, което би се нарушило при негативно развитие на ситуацията.

За да не се стигне до тези тежки последици, в средата на февруари "Евроинс Румъния" подписа нов договор с презастрахователя на същата групата - "EИГ Ре". Една от клаузите в него е, че активите на компанията (около 100 млн. евро) се прехвърлят в България. Те няма да бъдат върнати в Румъния, тъй като българската група е взела решение да прекрати презастрахователния договор - нещо, за което настоява и румънският регулатор, обяви Христов. Ако има спорове по този въпрос, подсъдността е в България.

Взети са и други мерки, като например прекъсване на връзките между двата подхолдинга, прибрани са и активите на "Българската фондова борса", за да бъде защитена тя. "Прибрахме си активите на БФБ. Ако ще 10 години да ни съдят, не смятам да им ги връщам", каза Асен Христов.

Той е доволен от подкрепата на българската държава, която е застанала зад компанията. Специални благодарности бяха отправени към президента Румен Радев, който е засегнал темата в разговор с румънския си колега Клаус Йоханис, към министъра на финансите Росица Велкова, към Комисията за финансов надзор и към българския посланик в Букурещ. Според Асен Христов приказките, че правната система в Румъния е силна, не са верни.

mediapool.bg