Кламер БГ - Бизнес новини: Молбите за помощи при безработица в САЩ са спаднали до 52-годишен минимум

Молбите за помощи при безработица в САЩ са спаднали до 52-годишен минимум

Бизнес

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 17:03ч.
Молбите за помощи при безработица в САЩ са спаднали до 52-годишен минимум

Молбите за помощи при безработица в САЩ са спаднали до 52-годишен минимум

Броят на американците, подали молба за помощи при безработица, е намалял миналата седмица до най-ниското си равнище за повече от половин век, предаде Асошиейтед прес.

Това е още едно доказателство, че трудовият пазар в САЩ се възстановява бързо от миналогодишната рецесия, предизвикана от коронавируса.

Молбите са намалели със 71 000 до 199 000, което е най-ниското равнище от средата на ноември 1969 година. Спадът е доста по-голям от очакванията на икономистите.

Средният четириседмичен брой молби, който се приема за по-стабилен индикатор, също се е понижил с 21 000 до малко над 252 000 - най-ниското ниво от март 2020 година, когато пандемията удари икономиката.

След като превишиха 900 000 в началото на януари, молбите за помощи при безработица постоянно се понижават и сега са под предпандемичното си равнище от около 220 000 на седмица. Молбите са показател за съкращенията.

Общо 2 милиона американци са получили помощи за безработица през седмицата, приключила на 13 ноември, което е лек спад спрямо предходната седмица.

Същевременно растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е забавил до скромните 2,1 на сто през третото тримесечие, макар че това е малко по-добър темп от оповестения първоначално, предаде Асошиейтед прес.

Икономистите обаче прогнозират солиден растеж през текущия тримесечен период, при условие че ускоряването на инфлацията и увеличаването на ковид случаите напоследък не подкопаят икономическата активност.

Първоначалните оценки бяха за растеж на БВП от 2 на сто за третото тримесечие. Макар и преразгледана към растеж, новата оценка все пак е много под отчетените през първото тримесечие 6,3 на сто и 6,7 на сто през второто.

Слабото представяне през летните месеци отразява значително забавяне на потребителските разходи, след като новият пик на пандемията, причинен от делта варианта, накара потребителите да бъдат по-предпазливи. Същевременно обтегнатите вериги за доставки направиха стоки като нови автомобили по-трудно достъпни и допринесоха за ускоряване на инфлацията до най-високите нива от три десетилетия.

През последните седмици ковид случаите отново започнаха да се увеличават в много части на страната, но според икономисти това няма да задуши потребителските разходи, които са източник на 70 процента от икономическата активност.

Очакванията са през текущото тримесечие октомври-декември американската икономика да постигне най-силния си растеж за тази година, вероятно от близо 8 на сто.

mediapool.bg