Кламер БГ - Бизнес новини: Китай реши да построи газопровод през Туркменистан вместо "Силата на Сибир-2"

Китай реши да построи газопровод през Туркменистан вместо "Силата на Сибир-2"

Бизнес

|
Четв, 25 Май 2023г. 15:18ч.
Китай реши да построи газопровод през Туркменистан вместо "Силата на Сибир-2"

Китай реши да построи газопровод през Туркменистан вместо

Опитите на руския президент Владимир Путин да договори увеличаване на доставките на газ за Китай са в застой.

Вместо проектът "Силата на Сибир-2" за доставки на 50 милиарда кубически метра газ, който Кремъл рекламира повече от 7 години, Пекин реши да даде приоритет на нов газопровод от Туркменистан, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставени китайски служители и представители на петролната и газовата индустрия на страната.

Въпреки че туркменският газ ще струва на Китай с 30 на сто по-скъпо от руския и преговорите за отстъпка с Ашхабад се провалиха, Пекин даде зелена светлина на проекта "Линия Д" (Line D). По него е предвидено внос на 30 милиарда кубически метра газ от Туркменистан годишно.

Държавната нефтена и газова корпорация CNPC миналата седмица започна разработването на проект за реализация на 200-километрова интерконекторна връзка от границата на Синдзян с Киргизстан до китайския град Вуджиа като първа входна точка, каза високопоставен източник на Ройтерс.

"Това означава, че "Линия Д" се подготвя", каза източникът. Той допълни, че изграждането на вътрешна магистрала в Китай може да започне още през следващата година.

През 2022 г. по три съществуващи тръби Китай е внесъл 35 млрд. куб. м газ от Туркменистан, за което е платил 10.3 милиарда долара.

Още по темата:

Китай застана до Путин срещу САЩ, но отказа още руски газ. Си Цзинпин не подписа "Силата на Сибир-2"

Руските доставки по газопровода "Силата на Сибир", които започнаха през 2019 г., възлизат на 16 млрд. куб. м газ, а цената им е два и половина пъти по-ниска - около 4 милиарда долара.

На среща с китайския президент Си Дзинпин в Кремъл през март руският президент Владимир Путин предложи да се увеличат газовите потоци шест пъти - до 98 милиарда кубически метра годишно. Въпреки това дългоочакванията договор за газ така и не се случи, въпреки че Путин нарече Си "скъп приятел" и вдигна тост за здравето му на китайски.

В крайна сметка Китай заложи на Туркменистан въпреки всички руски реверанси и изявления за неразрушимо "стратегическо партньорство".

"Централноазиатските тръбопроводи се считат за ключова инвестиция в енергийното и геополитическото пространство на Китай. Това е верига за доставки със стратегическа стойност, която надхвърля търговските аспекти", каза пред Ройтерс китайски служител, запознат с глобалната стратегия на CNPC.

Що се отнася до руската оферта, Китай може да я използва в своя полза - за да "договори по-добра цена на газа по проекта "Линия Д", каза друг източник пред Ройтерс. Според него е възможно в крайна сметка Пекин да сключи и двете сделки - и с Москва, и с Ашхабад, но най-вероятно няма да се бърза с руския договор.

Посещението в Китай на руския премиер Михаил Мишустин, натоварен със задачата да разшири икономическите връзки, се оказа безсилно да промени ситуацията. Голяма руска делегация, в която бяха четирима вицепремиери и двама министри, се върна от Шанхай с празни ръце - съгласие на Китай за реализацията на проекта "Силата на Сибир-2" не беше получено. Си Дзинпин не каза нито дума за него в публични изявления след разговорите.

Нов газов договор с Китай е отчаяно необходим на "Газпром", който загуби европейския пазар и повече от половината от износа си през 2022 година. Изпомпването на газ за Европа падна до най-ниското ниво от последните години на СССР и тази година вероятно ще спадне до нивата от 70-те години на миналия век.

"Газпром" е в катастрофална ситуация с износа", каза източник, близък до компанията пред Ройтерс през март.

Китай ще купи 22 милиарда кубически метра газ тази година. Това е седем пъти по-малко от потреблението на ЕС преди войната. Освен това цената на тези доставки е 290 долара за 1000 кубически метра газ, докато договорните цени за Европа достигнаха 1000 долара през декември, изчислява анализаторът на BCS Роналд Смит.

Проблемът е, че Китай просто не се нуждае от допълнително количество газ, коментира Бът Одгерел, старши анализатор в "Енерджи Полиси Рисърч Фоундейшън" (Energy Policy Research Foundation).

Китай не иска да повтори грешката на Европа и възнамерява да диверсифицира доставчиците, особено след като няма проблеми с това. САЩ, Катар, Австралия и Туркменистан искат да продават газ, посочи той.

"Това е пазар на купувача. Освен ако Русия не излезе с изключително атрактивна оферта, Китай може да чака колкото си иска", казва Бът Одгерел.

mediapool.bg