Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът чака от "Нефтохим" график за преход към неруски петрол

Кабинетът чака от "Нефтохим" график за преход към неруски петрол

Бизнес

|
Пет, 01 Септ 2023г. 16:14ч.
Кабинетът чака от "Нефтохим" график за преход към неруски петрол

Рафинерията сама трябва да каже кога може да мине на друг петрол, сн. БГНЕС

Правителството очаква до 8 септември "Лукойл Нефтохим" да му представи план-график за възможните кратки срокове за преход он сегашния руски суров петрол към такъв с друг произход. Това обяви премиерът Николай Денков пред журналист в петък по повод предприетите в Министерския съвет обсъждания за предсрочно прекратяване на дадената ни от Брюксел дерогация от забраната за внос на руски суров петрол на територията на Европейския съюз. Изключението важи до 5 декември 2024 г., но депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха в парламента решение за пресрочното прекратяване на вноса на руски петрол и петролни продукти.

Миналия четвъртък държавата пое управлението на нефтения терминал на бургаската рафинерия и обяви, че работна експертна група на правителството започва да координира поетапния преход на рафинерията в Бургас към преработката на неруски петрол. Тогава бе обявено, че за целта ще се подготви конкретен времеви график.

Явно такъв е бил изискан от "Люкойл Нефтохим" и се чака на 8 септември.

Правителството също така разгледа анализи на различни ведомства и от спецслужбите за ефекта от предсрочното спиране на вноса на руския петрол върху пазара на горивата. Какви са техните изводи, обаче не се съобщава. Сега Денков обяви, че на тяхна база е разработен обобщен секретен доклад, който е внесен в Народното събрание. Премиерът призова народните представители да се запознаят с включените в него мерки и индикативни срокове за изпълнението им.

Междувременно от Центъра за изследване на демокрацията публикуваха свой анализ, според който няма технически проблем "Нефтохим" да работи с 25 от всички 28 световни сорта петрол. Експертите от неправителствената организация разглеждат дори влиянието върху вътрешния пазар при пълно спиране на работата на нефтопреработвателното предприятие и изводът е, че вносът на горива може да покрие без проблем нуждите на пазара. И в двата случая – спиране на руския петрол или затваряне на рафинерията, ще има повишение на цените на горивата с 10-15 стотинки, смятат от центъра.

mediapool.bg