Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът отпусна 8 млн. лв. на закъсалото НДК

Кабинетът отпусна 8 млн. лв. на закъсалото НДК

Бизнес

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 10:47ч.
Кабинетът отпусна 8 млн. лв. на закъсалото НДК

Кабинетът отпусна 8 млн. лв. на закъсалото НДК

Правителството отпусна 8 млн. лв. на закъсалото НДК, за да може да продължи своята дейност.

Средствата влизат чрез увеличаване на капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД с 8 млн. лв. Държавата е едноличен собственик на НДК.

Към момента капиталът на държавното дружество е 421 милиона 385 хиляди лева.

НДК е под шапката на Министерството на културата. От началото на октомври дружеството има ново ръководство. За изпълнителен директор беше назначена Пени Раева, която бе начело на НДК в периода 2013 - 2014 г. Другите две нови попълнения в Съвета на директорите са Росица Велкова, заместник-министър на финансите по времето на ГЕРБ, и Елена Карапаунова, началник на финансовата дирекция на икономическото министерство.

През последните години НДК трупа загуби, които възлизат на над 77 милиона лева. Заради ограничителните мерки срещу коронавируса дружеството не успява да покрива дори текущите си разходи за ток и вода.

Последният публикуван финансов отчет на НДК е за 9-месечието на 2020 г. Той показва, че приходите на дружеството възлизат на 6 милиона лева, докато разходите му са били 13 млн. лв.

За цялата 2019 г., когато нямаше коронавирус, приходите на НДК от дейността му възлизат малко над 12 милиона лева, докато разходите му са над 23 млн. лв.

До този момент новото ръководство на НДК не е представяло плановете си за развитието на емблематичния център за култура и конферентен туризъм в условията на пандемия.

mediapool.bg