Кламер БГ - Бизнес новини: Кабинетът в оставка гласува 240 млн. лв. за антикризисните мерки до юни

Кабинетът в оставка гласува 240 млн. лв. за антикризисните мерки до юни

Бизнес

|
Ср, 05 Май 2021г. 12:42ч.
Кабинетът в оставка гласува 240 млн. лв. за антикризисните мерки до юни

Правителството в оставка осигури в сряда чрез размествания в бюджета 240 млн. лв. за финансиране до края на юни на част от ключовите социално-икономически мерки срещу кризата с Covid-19. Не стана ясно обаче дали ще има пари за добавки към пенсиите в размер на 50 лв. и през следващия месец.

От правителствената пресслужба уточниха, че гласуваните 240 млн. лв. са за продължаването на пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията.

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1.16 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места, посочват от Министерски съвет.

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв.

До края на юни ще има пари за мярката "Запази ме", която компенсира работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка до момента са преведени 62.5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници, уточняват от МС.

Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката "Заетост за теб", с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места, допълват от правителствената пресслужба.

Програмата за осигуряване на детегледачи "Родители в заетост" продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73.9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм" и "Транспорт". По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48.2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

В края на правителственото заседание министър-председателят в оставка Бойко Борисов е благодарил на вицепремиерите и министрите за работата им през изминалия мандат. "Благодаря на всички вас за работата, която вършите до последния момент", е заявил премиерът в оставка и е акцентирал върху част от успешните политики, реализирани през последните четири години. Борисов е добавил, че е важно да има реални решения и предложения, с които да се надгражда постигнатото занапред, а не популизъм, какъвто има в настоящия парламент.

mediapool.bg