Кламер БГ - Бизнес новини: КФН пусна коригираната оферта на "Еврохолд" за малките дялове в ЧЕЗ

КФН пусна коригираната оферта на "Еврохолд" за малките дялове в ЧЕЗ

Бизнес

|
Вт, 12 Окт 2021г. 19:25ч.
КФН пусна коригираната оферта на "Еврохолд" за малките дялове в ЧЕЗ

КФН пусна коригираната оферта на

Комисията за финансов надзор (КФН) е решила на свое заседание в понеделник да не забранява публикуването на коригираните търгови предложения на застрахователния холдинг "Еврохолд" към малките акционери в "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България".

Офертата се отправя от регистрираното в Нидерландия дружество на "Еврохолд" - "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани", което реално придоби от ЧЕЗ 67 на сто от тези две енергийни дружества и е длъжно да отправи оферта към миноритарните акционери, повечето от които са пенсионни фондове. Става въпрос за закупуването на 636 240 броя акции (33%) от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" и на 1650 броя акции (33%) от капитала на "ЧЕЗ Електро България“ АД, гр. София, от останалите акционери на дружеството.

Първоначално, през август "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" предложи за дял в електроразпределителното дружество по 276.88 лв. за акция, а за електроснабдителното - 26 070 лв. Тази оферта обаче не бе приета от КФН и се наложи да бъде подобрена.

Вече няма пречки за сделки на повишените цени от 291 лв. и 26 904 лв. за акция съответно в електроразпределителното и електроснабдителното дружество. Това ще струва 9.5 млн. лв. повече на "Еврохолд" спрямо първоначално предвидените 220 млн. лв.

mediapool.bg