Кламер БГ - Бизнес новини: КЗК пусна сделката за Нова телевизия

КЗК пусна сделката за Нова телевизия

Бизнес

|
Пон, 18 Ян 2021г. 15:06ч.
КЗК пусна сделката за Нова телевизия

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за Нова телевизия и още девет тв канала, четири радиостанции и онлайн издания и така "Юнайтед Груп", която вече притежава "Българската телекомуникационна компания" и търговската й марка "Виваком" ще купи от "Адванс Медия Груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви медийната група.

Така пада последната пречка пред финализирането на сделката, за която се разбра в края на миналата година, но цената й не е официално обявена, макар да се твърди, че надхвърля 300 млн. евро. Новият собственик обеща да обяви стойността на новата си придобивка след решението на КЗК, което вече е факт. "Адванс Медия" купи "Нова Броудкастинг Груп" за 185 млн. евро от шведската "Модърн Тайм Груп" след като първо КЗК забрани на чешката ППФ абсолютно същата сделка с мотив господстващо положение, което може да бъде засилено.

След като "Адванс Медия Груп" взе Нова телевизия и останалите канали, групата се разрасна и вече има по-голяма мощ. Въпреки това КЗК не вижда проблеми пред сделката с "Юнайтед Груп", а и подминава искането на основния й конкурент – "БТВ Медия Груп" за налагане на поведенчески мерлки на новия купувач, за да не се злоупотребява с господстващо положение.

Макар при разглеждането на сделката с ППФ антимонолоният орган да видя такова, сега – при разрастване на групата, КЗК смята, че "концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение". "Следователно, сделката не би могла да породи антиконкурентни ефекти, изразяващи се в значително възпрепятстване на конкурентната среда на съответните пазари и следва да бъде безусловно разрешена", пише в решението на комисията, взето на 14 януари, но обявено четири дни по-късно - в понеделник.

Комисията не приема за основателни изразените от "БТВ Медия Груп" опасения относно ефекта на сделката след нейното осъществяване на съответните пазари.

"Въз основа на всички събрани и анализирани в хода на проучването данни в тяхната съвкупност, може да се заключи, че в конкретния случай новата обединена група няма да има нито способност, нито стимул за ограничаване на засегнатите от сделката вертикално свързани пазари. На първо място са налице алтернативни телевизионни и платформени оператори, част от които са и вертикално интегрирани, и които са в състояние да оказват ефективен конкурентен натиск върху консолидираната група", пише в решението.

"На следващо място групата не би имала стимул от предприемането на подобни изключващи/възпиращи стратегии, предвид възможните неблагоприятни последици от тях, като загуба на ключово телевизионно съдържание, загуба на значителни приходи от договори за разпространение с платформени/телевизионни оператори, приходи от реклама и др.", посочва още КЗК.

Според комисията телевизионната индустрия функционира в условията на силно развиваща се технологична среда, с множество пазарни участници, които се намират в сложни взаимоотношения помежду си и са в постоянна конкуренция.

"С развитието на технологиите се наблюдава трайна тенденция по-младите зрители да преминават от "линейното" потребление на телевизията към "отложено" във времето потребление "по избор" на друг екран – преносими екрани лаптоп, компютър, таблет, смартфон. Като цяло може да се заключи, че бъдещето на телевизията в България изцяло принадлежи на интерактивната телевизия предвид промяната в навиците на зрителите, навлизането на мобилните устройства и постепенното изместване на "линейната" телевизия от онлайн видеото и персонализираното съдържание. В тази връзка всеки един от българските оператори се стреми да запази и развива иновативната си позиция на пазара и да повиши интереса на потребителите към ТВ услугите, които предлага", пише в решението, което реално потвърждава това, че "Юнайтед Груп" смята да интегрира възможностите на телекома си "Виваком" за предлагане на мобилна телевизия.

БТК и в момента има силни позиции на този пазар, който ППФ, купил бТВ след отказа за Нова телевизия, ще гони чрез интеграция с услугите на притежавания вече "Теленор".

"Юнайтед Груп" освен това иска да купи вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски, издавани от дружеството "Вестник Телеграф" ЕООД и "Издателска къща "Борба". По тази сделка, чият цена също не е ясна, КЗК още не се е произнесла, но според специалисти по конкурентно право тя трябва да бъде разгледана в един контекст с тази за "Нова Броудкастинг Груп".

Очаквайте подробности

mediapool.bg