Кламер БГ - Бизнес новини: Зимовникът в Русе са дава на концесия за дострояване

Зимовникът в Русе са дава на концесия за дострояване

Бизнес

|
Ср, 10 Март 2021г. 17:52ч.
Зимовникът в Русе са дава на концесия за дострояване

Правителството одобри одобри на заседанието си в сряда откриването на процедура за концесия за дострояването на т.нар. Зимовник за кораби в Русе, който от години стои незавършен заради липсата на пари.

Предвижда се бъдещият инвеститор да вложи поне 2.848 млн. лв. без ДДС за проектиране и изграждане, чрез разширение, преустройство и реконструкция на съществуващ терминал, като целта е да се създадат условия за обслужване и временен престой на кораби и други плаващи съоръжения целогодишно. Срещу това той ще получи правото да управлява съоръжението за 35 години, а държавата се надява на приходи от него в размер на 10.81 млн. лв. за 35 години, колкото се предвижда да е концесионният договор.

Предстои обявяване на условията на самата процедури в Официалния вестник на Европейския съюз.

В изграждането на Зимовника бяха инвестирани около 20 млн. лв. от предсъединителната програма ФАР и от държавния бюджет, а още преди години бе обявено, че обектът ще се даде за довършване на концесионер. Зимовникът трябва да осигури престой през цялата година за 26 плавателни съда и яхти при ниско ниво на Дунав.

С тази концесия правителството, чийто мандат изтича в края на март, стартира петгодишната си стратегия https://www.mediapool.bg/plan-za-udarno-kontsesionirane-na-pristanishta-prez-2021-g-news318431.html за концесиониране, която предвижда да се дадат на частни фирми редица пристанищни терминали в страната. За 2021 г. са предвидени осем процедури за пристанищни терминали. Сред тях са "Варна Изток" и "Варна Запад", "Бургас Изток 1", терминалите "Русе-Запад", "Русе-Изток 1" и "Русе-изток 2" от крайдунавския порт, пристанищният терминал "Видин-център" и фериботният терминал във Варна.

mediapool.bg