Кламер БГ - Бизнес новини: Засега само 1/3 от газовите доставки догодина са сигурни

Засега само 1/3 от газовите доставки догодина са сигурни

Бизнес

|
Четв, 24 Авг 2023г. 13:15ч.
Засега само 1/3 от газовите доставки догодина са сигурни

Засега само 1/3 от газовите доставки догодина са сигурни

Четири месеца преди началото на 2024 г. сигурни засега са само около една трета от необходимите на страната ни количества газ - тези от азерското находище "Шах Дениз ІІ". Те са за 1 млрд. куб. м, докато вътрешното потребление е средногодишно между 3 и 3.5 млрд. куб. м. Откъде ще дойдат останалите обеми, все още не се знае.

Единадесет месеца след обявяването миналия септември на търга за десетгодишни доставки на втечнен природен газ на бъдещия терминал за регазификация край гръцкия град Александруполис, "Булгаргаз" все още преговаря за условията на договора с предпочетения продавач.

"След сключване на договора ще можем да предоставим само името на компанията и срока на договора", заявиха от "Булгаргаз" в отговор на въпрос на Mediapool за резултатите от търга, който тръгна с фанфари при служебното правителство на Гълъб Донев.

Тогава бяха дадени обещания за пълна прозрачност, но реално в нито един от етапите на процедурата дружеството не даваше никаква информация, освен ако тя не бъде изрично изискана. Но дори и при това положение тя бе изключително оскъдна с аргумента "чувствителна търговска информация" и конфиденциалност. И макар директорът на "Булгаргаз" Деница Златева да обяви, че търгът се радва на голям интерес от компании от цял свят - Америка, Европа и Китай, и че се очаква сключване на договори с различни доставчици за различни количества и за различни периоди, в крайна сметка се оказва, че доставчикът ще е един и засега не се казва за какъв период ще е договорът с него.

Изпипване на детайлите с месеци

От дружеството не се ангажираха пред Mediapool със срок за подписване на контракта. Обясниха, че преговорите с избрания купувач се бавят, за да се изпипат всички детайли по него. Отговорът "скоро" се чува от доста отдавна.

Така четири месеца преди предполагаемото пускане в експлоатация на терминала за регазификация на втечнен газ в Александруполис, където "Булгаргаз" е резервирал капацитет от 1 млрд. куб. м годишно и ще плаща такси за това, все още не е ясно ще бъдат ли осигурени и от коя компания въпросните количества. В интерес на истината не е ясно точно кога ще се въведе в експлоатация съоръжението, в което България има 20-процентен дял. Пускането му е насрочено за началото на 2024 г. Дали обаче ще е януари или март зависи от изработка на оборудване в Сингапур и е възможно "Булгаргаз" да смята, че има още време за запълване на резервирания капацитет на LNG терминала.

Но пазарни играчи коментираха пред Mediapool, че толкова дълго провеждан търг с официално променяни на два пъти условия и допълнително в хода на разговорите с явилите си кандидати не е нормално в бранша. Според техни твърдения поради тази причина от участие в конкурса са се отказали световни производители на втечнен газ като американската "Шанийр", френската "Тотал" и англо-нидерландската "Шел". Така големият интерес рязко е намалял, а по наша неофициална информация предпочетеният доставчик е италианската ЕНИ. От "Булгаргаз" не се ангажираха с коментар дали това е така, обещаха да обявят името му като се подпише договорът и срока на доставките, но не и друга информация. Включително като чувствителна бе обявена и информацията за количествата природен газ, но това е важно предвид осигуряването на потреблението за вътрешния пазар.

Капацитети, търгове, доставки, промени

Експерти коментират като крайно несериозен подхода на "Булгаргаз" в провеждания вече единадесети месец търг. Според тях причината за това е по-скоро неопитността на държавния газов доставчик, но това ще му изиграе лоша шега при бъдещите търгове за други доставки на газ. Дружеството смята да обяви такива процедури за осигуряване на обеми за резервирания по споразумението с турската БОТАШ капацитет от 1.850 млрд. куб. м годишно за 2024 г. и е възможно големите производители на газ да не проявят интерес към търговете. Това застрашава изпълнението на договора с БОТАШ и е възможно да се стигне дотам дружеството да плаща за резервирания в турската мрежа капацитет, без да го ползва, защото само не е осигурило доставки, опасяват се специалисти.

Условията в търга за десетгодишните доставки на втечнен газ на терминала край Александруполис бяха променени веднъж през ноември 2022 г. и втори път – през февруари 2023 г. Докато първоначалните предвиждаха доставка само на Александруполис, после бе допусната възможността за разтоварване и на турски терминали, а накрая в условията за подаване на оферти бе посочено, че доставчикът може да предложи заместващ газ на виртуална търговска точка в Гърция или в България "по изключение и при изрично предварително съгласие от страна на "Булгаргаз". Аргументът за промяната е гъвкавост за самия продавач и принципно не би трябвало да е проблем за доставчика.

Ами сега!? TTF или "Хенри хъб"

По-ключовата промяна обаче е тази във формирането на цената на суровината. В първоначалната обява на търга е посочено, че офертите трябва да реферират към индекса на нидерланската газова борса TTF или този на американския "Хенри Хъб". После в публикуваната методика за оценяване на офертите реперът е TTF, а във финалната методика за класиране от февруари е посочен "Хенри Хъб".

В първия вариант при оценката на ценовите предложения се вземат предвид и условията за плащане, сроковете в промените на графиците за доставка, но водещ показател е най-ниската цена, с най-голяма отстъпка в евро за МВтч, давана спрямо цената на TTF за месеца на доставката. Във втория вариант на методиката вече крайното класиране е само по предложената най-ниска цена за MMBtu по индекса на "Хенри Хъб" . Ако има еднакви предложени цени, тогава се вземат предвид и предложените от продавача условия на доставка и плащане.

Любопитна подробност в условията на търга е, че ценовите оферти подадени в него важат до 30 дни след отварянето им, а този срок отдавна е изтекъл и не е ясно дали не е имало последващи промени и в крайна сметка какво ще договори "Булгаргаз".

Според запознати с провеждания търг, в хода на разговорите с проявилите интерес "Булгаргаз" е демонстрирал неувереност и е променял допълнително някои изисквания и условия, които били отказали голяма част от кандидатите.

Прозрачният конфиденциален търг

Дали това е истина обаче няма как да се разбере, при положение, че "Булгаргаз" въпреки първоначално ясно обявените стъпки за провеждане на търга, така и при приключването на който и да било срок по тях, не обяви нищо. Нито броя и имената на заявилите първоначален интерес, нито подалите обвързващи оферти, нито сроковете на предложените договори, които можеха да са за три, пет или десет години, както и за различни количества, а не за целия 1 млрд. куб. м резервиран капацитет на терминала край Александруполис.

Колко пък да е конфиденциална, чувствителна и търговска тази информация по търг, който бе прокламиран като прозрачен!?

Дано все пак "Булгаргаз" приключи до края на годината тази процедура. Забравете обаче, че ще разберем какви са условията в договора и цените в него. Тях ще ги усетим в тарифата на природния газ за вътрешния пазар, която обаче ще е микс от евтиния азерски газ по 25-годишния договор, обвързан с цената на петрола, и от стойността, постигната във все още незапочналите процедури за осигуряване на количества за догодина по споразумението с БОТАШ.

О, момент! За промяната му в момента се преговаря.

Така че ясно е, че още нищо не е ясно.

mediapool.bg