Кламер БГ - Бизнес новини: Животновъди предупредиха премиера, че забраната за украинския внос ще оскъпи храните

Животновъди предупредиха премиера, че забраната за украинския внос ще оскъпи храните

Бизнес

|
Вт, 25 Юли 2023г. 13:52ч.
Животновъди предупредиха премиера, че забраната за украинския внос ще оскъпи храните

Животновъди посочиха пред премиера, че търговските вериги преподават на двойно по-високи цени продукцията, която са изкупули от тях. Финансовият министър Асен Василев посочи, че съвместни екипи на неговото ведомство и на Министерство на земеделието вече работят по този въпрос. Снимка: Министерски съвет

Животновъди поискаха във вторник от премиера Николай Денков да не се удължава забраната за внос на украинско зърно. Фермерите посочиха, че това ще доведе до оскъпяване на фуражите, а оттам и крайния продукт, което води до по-високи цени на храните в магазините и повишава инфлацията. Земеделци от 35 организации в сферата на животновъдството имаха среща в Министерски съвет с премиера, министъра на финансите Асен Василев и аграрния зам.-министър Деян Стратев.

Срещу забраната за украинския внос

Реакцията на животновъдите срещу забраната за внос на зърно от Украйна буквално идва три дни след като земеделският министър Кирил Вътев обяви, че предстои в Европейската комисия да се внесе искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС. От думите му стана ясно, че Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния вече подписахме обща декларация за удължаване на ембаргото върху вноса.

По думите на Вътев България има проблем само с три продукта.

Още по темата:

Земеделският министър: Внасяме в ЕК искането за удължаване на ограничението за украински внос

"Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност", посочи тогава министърът.

Срещу забраната от месеци насам настоява и Съюзът на преработвателите на растителни масла. По последни разчети забраната трябва да се прилага до 15 септември.

Фермерите: Веригите продават продукцията ни на двойни цени

Животновъдите се обявиха против политиката на големите търговски вериги, които купуват тяхната стока "евтино и я продават на крайните клиенти на двойна цена". Земеделските стопани настояха за проверка на ценообразуването на хранителните стоки от фермата до магазина.

"Смесени екипи от Министерството на финансите и Министерството на земеделието и храните вече работят по този въпрос", отговори финансовият министър Асен Василев.

Производителите поискаха държавата да спре нелегалния внос на хранителни продукти от съседни държави, който подбива цените на българската продукция.

Обещание за подкрепа

Държавата ще подкрепя българските производители на храни не само финансово, а като защитава интересите им на всички равнища, се посочва още в съобщението на правителствената пресслужба.

"Без още по-сериозна помощ от държавата след няколко години България няма да произвежда храна и ще внасяме всичко отвън", заявиха земеделските стопани.

За пореден път те посочиха и проблемите пред бранша - висока себестойност на продукцията, ниски изкупни цени, труден достъп до подкрепа и недостатъчен размер на субсидиите.

Иска се преработка на плана за 8 млрд. евро от ЕС

Животновъдите бяха единодушни, че представеният от служебното правителство Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. не отчита достатъчно техните интереси и настояват за неговата преработка. Те изразиха готовност техни представители да участват в подготовката на нормативните документи, за да повишат тяхното качество.

Още по темата:

Заложените бомби в земеделието може да костват милиарди

Проблемите с плана бяха идентифицирани от всички парламентарно представени партии още в 48-ото НС, които посочиха редица лобистки практики, водещи до потенциални злоупотреби. Например, заложени са субсидии за картофи за производство на нишесте, нищо че в България няма завод за производството му. Спорни са и субсидиите за предприемачите взели ловни полета от държавата. Предвидено е да се дават европари за косене на тревата в тях. Тогава служебният министър на земеделието Явор Гечев обеща, че ще преработи документа, но така и не направи нищо по казуса.

Реално, потенциалната "бомба" бе оставена за настоящата власт. В края на юни настоящото НС даде 2 месеца на агроведомството да преработи въпросния план, по който българското земеделие трябва да усвои 8 млрд. евро във времето от 2023 до 2027 година.

Безвремието на служебната власт

В бюджета са предвидени максималните помощи за сектора, но има голямо забавяне по отношение на подготовката на някои документи от служебното правителство, което сега се опитваме да наваксаме, посочи министърът на финансите Асен Василев. Той обясни, че втората част от парите за земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна са заложени в проектобюджета за 2023 г., който се очаква да бъде приет от парламента до края на тази седмица.

Очаква се те да бъдат изплатени на производителите през септември т.г.

mediapool.bg