Кламер БГ - Бизнес новини: Енергетиката и върховенството на закона бавят плана за възстановяване

Енергетиката и върховенството на закона бавят плана за възстановяване

Бизнес

|
Нед, 12 Септ 2021г. 11:58ч.
Енергетиката и върховенството на закона бавят плана за възстановяване

Вицепремиерът Атанас Пеканов

"Двата отворени въпроса, които са големият обект на дебат с европейските институции по българския План за възстановяване, са въпросите за декарбонизацията на икономиката и за върховенството на закона", коментира вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов пред телевизия Bulgaria on air.

"Успели сме да постигнем някакъв консенсус в България, че като цяло планът е добър и трябва да бъде внесен, но сега в рамките на преговорите с Европейската комисия трябва да изчистим тези два въпроса. Искаше ми се да чуя някакви мнения и предложения как да отговорим на тези огромни очаквания от страна на европейските институции. За съжаление, не получих кой знае колко ясни предложения от парламентарните партии", допълни той.

Пеканов обясни, че по-големият проблем пред правителството е в сферата на енергетиката, която стои в центъра на инвестициите, които трябва да дойдат от плана за възстановяване.

"Основният препъни камък тук, че политическа класа много дълги години е замитала дебата за зеления преход като тема за богатите държави, но не и за нас", посочи вицепремиерът.

В края на август служебното правителство обяви, че ще внесе в Брюксел плана за възстановяване и устойчивост, ако той парламент бъде разпуснат. Очаква се президентът да разпусне парламента идната седмица, но няма ясни сигнали кога ще бъде внесен плана на стойност 12.5 милиарда лева.

mediapool.bg