Кламер БГ - Бизнес новини: ЕИБ отпуска заем от 12.8 млн. евро за новата детска болница в Бyргас

ЕИБ отпуска заем от 12.8 млн. евро за новата детска болница в Бyргас

Бизнес

|
Четв, 14 Септ 2023г. 16:09ч.
ЕИБ отпуска заем от 12.8 млн. евро за новата детска болница в Бyргас

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, Снимка: БГНЕС

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение за заем от 12.8 млн. евро с община Бургас за съфинансиране на специализирана детска болница в черноморския град, съобщиха от международната финансова институция. Лечебното заведение ще предоставя висококачествено здравно обслужване за повече от 220 000 деца от Югоизточна България в модерни помещения с нулеви вредни емисии, добавиха оттам.

Новото здравно заведение ще внедри в страната здравен модел от 21-ви век, който ще позволи на родителите да придружават своите деца на всеки етап от приема, като по този начин ще създаде дружелюбна и спокойна среда и ще подпомогне благоприятнoто лечение и адаптацията на малките пациенти.

За да се осигури допълнителна подкрепа на първата специализирана университетска детска болница в България, заемът ще бъде отпуснат със 7-годишен гратисен период. Това е и първият проект за болница, който ползва мащабна консултантска и техническа помощ, предоставена от Консултантската служба на ЕИБ в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси.

"Проектът е един от най-добрите примери за начина, по който Европейската инвестиционна банка работи в полза на хората и допринася непосредствено за повишаване на стандарта им на живот", заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

Осеметажната сграда ще разполага със 123 легла, а в педиатричното интензивно отделение са предвидени още 10 легла. Болницата се очаква да привлече на работа между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал. Новата болница ще спомогне за привличането и задържането на квалифицирани медицински специалисти в региона. Наред с това, тя ще бъде свързана и с Медицински факултет на Университета в Бургас, което ще подпомогне университетските изследвания и обучението на медицински персонал.

"Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата ни, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи да се предлага качествено и комплексно лечение на деца с различни заболявания - без при това да се налага да пътуват до София или извън страната", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Международен екип от експерти на ЕИБ и външни експерти предостави на община Бургас цялостно предпроектно проучване, включващо функционално планиране и предварителен архитектурен проект на болницата, в съответствие с най-добрите международни практики и стандарти, съдейства при подготовката на тръжна документация за строителството и оборудването, и подкрепи плановете й да получи достъп до безвъзмездно финансиране от ЕС.

Инфраструктурата на сградата ще бъде енергийно ефективна и екологосъобразна. В нея се предвижда използването на възобновяеми енергийни източници. Покривът на болницата ще бъде подходящ за монтаж на инсталация за слънчева енергия. За сградата е предвидена енергоспестяваща система за осветление, както и отводнителна система за събиране и филтриране на дъждовна вода, която ще може да се използва за природосъобразно напояване на зелените площи около болницата.

"С помощта на опита на чуждестранните експерти, осигурени от нея, Европейската инвестиционна банка ни помогна да разработим по модерен начин този изключително важен проект. С помощта на финансовите средства от ЕИБ - до които ще имаме достъп след подписването на договора днес – ще можем спокойно да работим и по строителството", заяви Николов.

ЕИБ е институцията на Европейския съюз за дългосрочно финансиране, чиито акционери са държавите членки. Тя финансира обосновани инвестиции, които допринасят за постигане на целите в политиката на ЕС. ЕИБ работи с България от 1992 г.. Подкрепила е инвестиционни проекти на стойност над 6 млрд. евро за преодоляване на неравенството в развитието на регионите и за укрепване на икономическата конкурентоспособност. Банката оказва и консултантска подкрепа за изпълнението на проекти в цяла България в областта на транспорта, водите, здравеопазването и околната среда.

mediapool.bg