Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата се засили да сменя представителя си в "Лукойл Нефтохим"

Държавата се засили да сменя представителя си в "Лукойл Нефтохим"

Бизнес

|
Вт, 25 Юли 2023г. 19:13ч.
Държавата се засили да сменя представителя си в "Лукойл Нефтохим"

Асен Василев, Снимка: БГНЕС

Готви се смяна на представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим", стана ясно по време на изслушване на финансовия министър Асен Василев на заседание на бюджетната комисия в парламента във вторник. Преди дни Народното събрание реши да се прекрати концесията на пристанище "Росенец" на собственика на рафинерията, а темата с държавния контрол върху предприятието остава гореща за депутатите.

От май 2017 г. представител на държавата в "Лукойл Нефтохим" е бившият шеф на НЕК Красимир Първанов, който през 2011 г. подписа обвързващата клауза с руснаците за АЕЦ "Белене" без разрешението на тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков. Преди шест години Първанов бе зам.-министър на енергетиката в кабинета на ГЕРБ, но бе отстранен от поста му през 2019 г. в разгара на разстреслия управляващите "Апартаментгейт", заради купен имот на цена под пазарната. Той обаче остана носител на държавната златна акция в петролната рафинерия и член на надзора на предприятието, за което не получава възнаграждение. Критиките към Първанов, че не докладва на държавата какво се случва на общите събрания на компанията не са от вчера и преди месец енергийният министър Румен Радев обяви, че са изготвени критерии за провеждане на процедура за държател на златната акция и тя ще бъде стартирана, но това още не е станало.

Сега Асен Василев повтори предишни коментари, че министерствата на икономиката и енергетиката избират специалния представител на държавата, но от него още няма получен доклад с информация, свързана с други аспекти на управлението на дружеството, която представителят може да даде.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС предложи смяна на текущия държавен представител на пристанището, за да бъде изготвен доклада от компетентно лице. Василев обеща да постави въпроса пред Министерски съвет и допълни, че настоящият представител не е предавал писмени доклади никога. Цонев предложи като вариант изпълнителния директор на НАП, за да има по-голяма консистентност и компетентност на доклада и на извършените проверки.

Мартин Димитров от ПП-ДБ изрази мнение, че трябва да има доклад, той да бъде изготвен от министъра на транспорта, в него да има последователност от действия, които ще предприеме. "Не може повече да имаме представител на държавата в "Лукойл", който да не се отчита пред никого. Трябва да бъде сложен някой, който да защитава интересите на страната", заяви Димитров.

Финансовият министър се съгласи, че е добре следващият представител на държавата да бъде избран по прозрачни критерии, а за момента може би ще е добре някой друг да влезе временно, за да задейства механизма. Той пое ангажимент да повдигне въпроса пред Министерския съвет.

В правната дирекция тече анализ на концесионния договор с "Лукойл Нефтохим Бургас" и направените инвестиции на пристанище "Росенец", съобщи още Асен Василев.

"Премиерът и Министерство на транспорта са започнали в бърз порядък да работят, нашата част е свързана с митническото обезпечаване. Когато влязох, пак беше увеличен съставът на митници, на "Гранична полиция" и на Националната агенция за приходите (НАП), с постоянно 24-часово присъствие, както и 24-часово наблюдение и измерване. От тази гледна точка, можем да кажем, че контролните механизми работят", обясни Василев пред депутатите.

Той изтъкна, че имайки предвид, че дерогацията изтича в края на 2024 г., "Лукойл" трябва да представи план как ще стигне до 0% руски петрол от 1 януари 2025 г., без това да застраши наличието на петролни продукти в страната, без да доведе до допълнително оскъпяване и без да създаде рискове за националната сигурност.

Според него този въпрос трябва да бъде разгледан не само от Комисията по бюджет и финанси, но и от енергийната, тъй като там има специфики, свързани със зависимост от вида петрол, как работи рафинерията и други неща, които не са в компетенцията на финансисти.

mediapool.bg