Кламер БГ - Бизнес новини: Външно министерство препоръча на българите да не пътуват до Малдивите

Външно министерство препоръча на българите да не пътуват до Малдивите

Бизнес

|
Пон, 22 Март 2021г. 22:42ч.
Външно министерство препоръча на българите да не пътуват до Малдивите

След Занзибар, и Малдивите стават зона опасна за пътуване. Министерството на външните работи предупреди да не се пътува до островите, заради заразени с коронавирус българи, които се лекуват там.

В момента всяка седмица има чартър от София до Малдивите, като са планирани такива и за пролетната ваканция на учениците на 4 април и за Великден. Островите станаха предпочитани от българите за почивка, след като здравния министър наложи 10-дневна карантина за всички пристигащи от Африка.

От външно уточняват да се пътува до Малдивите само при необходимост и то след направена медицинска застраховка, която покрива карантиниране и лечение в случай на Covid-19.

Препоръчва се още на сънародниците ни, които се готвят да пътуват до островите, да предвидят достатъчно средства за покриване на разходи по настаняване, храна и самолетен билет в случай на карантинирането им.

Препоръчваме се още българите да следят съобщенията на сайта на Министерството на здравеопазването на Малдивите.

При положителен тест при пристигане, по време на престоя или при установяване, че сте били в контакт със заразен от Covid-19, българите трябва да изпълнят разпорежданията на местните здравни органи за карантиниране.

Препоръката на външното ни министерство е пореден удар срещу туристическия бранш, оплакват се туроператори.

"След въвеждането на карантина за Занзибар, Египет, Тунис и Мароко, хората започнаха да се пренасочват към Малдивите. Препоръката на външно министерство ни изненада и така няма да стигнем до никъде, защото вече са предплатени хотелите и самолета", коментира туроператора Дарина Стефанова пред специализираното издание TravelNews. Компанията има полет до Малдивите на 4 април и ще го изпълни. Стефанова уточнява, че ако имат турист, който се разболее на островите и бъде карантиниран, агенцията ще поеме разходите.

Досега нямаме карантинирани туристи на Малдивите и никой не е оставал там, всичко при нас е под контрол, казва Румяна Юксел, управител на "Аква тур БГ". Компанията заедно с други туроператори осъществяват редовни чартъри всяка седмица до Малдивите от декември 2020 г. Според нея може да има заболели българи, които са отишли по редовни линии.

"Това е единствената останала дестинация, до която можеше да се пътува. Очевидно и нея искат да ни затворят", коментира Румяна Балтова, управител на „Руал травел“, която заедно с още два туроператора организират чартър за Великден. Според нея затварянето на една дестинация е свързано с връщането на пари на клиентите. Всяка заповед и въвеждането на мерки трябва да бъдат

придружени с финансови обезщетения за бизнеса, смята Балтова.

Вече имам чувството, че всичко правят нарочно заради изборите, коментира Красимир Златанов, управител на "Екзотик холидей", който участва в чартъра с "Руал травел" и Luxutour. Той препоръча всички да си правят задължително Covid застраховки при пътувания в чужбина, които да важат при заболяване и при карантина. Златанов също отчита, че на българите много им се пътува и постоянно търсят места, на които да отидат.

Председателят на сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма" Павлина Илиева е учудена на какво основание се изказва външно министерство по случая с Малдивите, а не Министерството на здравеопазването. "Нас ни вкарват в една постоянна спирала с клиентите. Ударите идват отвсякъде“, каза тя. Според нея вероятно става въпрос за сънародници, които са тръгнали с Covid-19 още от България.

При необходимост от съдействие на Малдивите, българите могат да се свържат с посолството на България в Делхи, което е акредитирано за островите на следните телефони: + 91 11 26115549; +91 11 26115550, както и на + 91 9910999498 в случай на извънредна ситуация и в извън работно време.

mediapool.bg