Кламер БГ - Бизнес новини: Българската ИТ индустрия с ръст над 20% за 2021 г.

Българската ИТ индустрия с ръст над 20% за 2021 г.

Бизнес

|
Четв, 23 Юни 2022г. 17:04ч.
Българската ИТ индустрия с ръст над 20% за 2021 г.

Българската ИТ индустрия с ръст над 20% за 2021 г.

Българската индустрия в областта на информационните технологии (ИТ) отчете пореден годишен двуцифрен ръст на оборотите, запазване на крехката тенденция за завръщане от чужбина на софтуерни специалисти, но посочи като пречка пред още по-бурното си развитие липсата на кадри.

Това стана ясно по време на първата среща от инициативата ITogether.BG на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която цели да развива глобалната общност на българските ИТ професионалисти по света и да позиционира България като качествена световна ИТ дестинация.

В срещата се включиха на живо и онлайн компании и професионалисти от София, Враца, Троян, Детройт и Стокхолм. Повечето от тях имат опит и извървян професионален или образователен път в чужбина, но са избрали България за основно място на своето ИТ развитие. Според тях Балканският полуостров има потенциал да бъде лидер в ИТ индустрията.

Представени бяха данните от годишния доклад за развитието на софуерната индустрия в България за 2021 г., изготвен по предварителни данни от 4600 фирми от бранша.

Според тях прогнозният ръст на ИТ индустрията у нас за 2021 г. ие 20.2 процента, прибавяйки 900 млн. лв. приходи и достигайки оборот от 5.475 млрд. лв., над 80 процента от които идват от износ на продукти и услуги. Растежът на софуерната индустрия изпреварва ръста на брутния вътрешен продукт на страната, прибавяйки 3.8 на сто през 2020 г, с очаквания за растеж от 4.3 процента за миналата година.

Между 3 и 4 пъти по-високи са заплатите в сектора със средно възнаграждение от 4857 лв., което преизчислено през покупателната способност в България е по-високо от това на колегите им във Великобритания и Германия, отбелязват от БАСКОМ. Внесените от бранша през миналата година данъци и осигуровки са 1 млрд. лв.

Прогнозите на сектора са, че през 2025 г. оборотите ще се удвоят и ще надхвърлят 10 млрд. лв., от които над 8 млрд. лв. ще са приходи от износ. Над 32 хиляди нови работни места ще бъдат открити в следващите три години към сегашните над 40 хиляди български ИТ специалисти, очакват от БАСКОМ. Данъчните плащания от софуерния бизнес ще надхвърлят 1.78 млрд. лв. през следващите три години, очаква още асоциацията.

В България работят над 60 глобални софуерни бранда, отчита организацията. Само в ковидната 2020 г. над 70 нови софуерни компании от 14 държави са открили свои офиси в страната.

"В бранша има място не само за програмисти, но за всякакъв тип бизнес и креативни професии", коментира Бистра Папазова от управата на БАСКОМ, инициатор на ITogether.BG и изпълнителен директор на компанията coBuilder International, която бе домакин на срещата.

"Ние не само работим и живеем в България, но и се опитваме да подобряваме средата с множеството проекти и инициативи на БАСКОМ, ориентирани към образование, развитие на бизнес процесите, предприемачество, партньорства между компаниите, диалог с институциите и много други. Търсим начин да покажем всичко това и на българските ИТ специалисти в чужбина и да им кажем: "Не е страшно, вълнуващо е! И искаме да сме заедно!", посочи тя.

ITogether.BG е надграждане на инициативата ЗАвръщането на БАСКОМ, насочена към българите в чужбина. ITogether.BG. се появява в резултат на бурното развитие на ИТ сектора през последните години и от желанието за изграждане на общност от български ИТ специалисти на глобално ниво.

mediapool.bg