Кламер БГ - Бизнес новини: "Булгаргаз" и унгарската MVM ще си сътрудничат за LNG доставки

"Булгаргаз" и унгарската MVM ще си сътрудничат за LNG доставки

Бизнес

|
Четв, 14 Септ 2023г. 20:40ч.
"Булгаргаз" и унгарската MVM ще си сътрудничат за LNG доставки

Мемораднумът бе подписан в присъствието на Румен Радев и Виктор Орбан, сн. Президентство

Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на доставките и търговията с втечнен природен газ подписаха в четвъртък българската и унгарската компании "Булгаргаз" и MVM CEEnergy. Това отваря възможност България да участва в пазара за втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, по време на чиято визита в Будапеща бе сключено споразумението.

Документът бе парафиран от директорите на двете компании Деница Златева и Ласло Фрич в присъствието и на унгарския премиер Виктор Орбан, с когото Радев се срещна, съобщиха от президентството.

MVM CEEnergy се занимава с търговия на природен газ и е част от държавната MVM Group, която е сред големите регионални енергийни играчи.

Какво точно предвижда меморандумът не става ясно, но българският държавен глава припомни сключеното от служебния му кабинет споразумение с турската БОТАШ за достъп да турски терминали за регазификация на втечнен газ и до мрежата за пренос на южната ни съседка. Съгласно него "Булгаргаз" може да разтоварва в Турция и да пренася близо 1.8 млрд. куб. м годишно, ако си осигури доставки. За тази година към момента има само един разтоварен танкер през април, а обещаните от държавното дружество търгове за капацитетите в следващата година и оставащите до 2036 г. така и още не са обявени.

Сегашното ръководство на "Булгаргаз" бе назначено именно от предишното служебно правителство на Румен Радев.

По неговите думи сегашният меморандум е плод на съвместните усилия на президентската институция и правителството.

"Това е споразумение, което отваря нови хоризонти за Българя. В резултат на проевропейската политика на служебното правителство ние извършихме пробив - получихме достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносните мрежи и на Гърция, и на Турция. Именно благодарение на това днес България вече е не само страна, която консумира газ, през чиято територия преминава газ, днес, с това споразумение, с тези вече възможности, които имаме, България се заявява като активен участник на пазара на втечнен газ за Централна и Източна Европа", коментира държавният глава.

Според него България трябва да има амбицията да се превърне в незаобиколим фактор, който да допринася за сигурността на доставките на природен газ и енергийната диверсификация на нашите съюзници и партньори в Европа.

Виктор Орбан на свой ред изрази високата си оценка за надеждността на България за доставките на природен газ по Южния газов коридор и изрази готовност за последващо задълбочаване на двустранното партньорство. Обща бе оценката, че значимостта на Южния газов коридор ще продължи да нараства и са необходими последващи действия за увеличаване на капацитета за пренос на природен газ през България.

mediapool.bg