Кламер БГ - Бизнес новини: Планът за оздравяване на "Български пощи" ще е готов през септември

Планът за оздравяване на "Български пощи" ще е готов през септември

Бизнес

|
Вт, 11 Юли 2023г. 19:56ч.
Планът за оздравяване на "Български пощи" ще е готов през септември

Проектът за 100 млн. лв. за модернизация на пощите ще се реализира, обещава транспортният министър Сн.БГНЕС

"Български пощи" ще представи оздравителния план за преструктуриране на дружеството пред септември в Европейската комисия. Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков, цитиран от пресцентъра на МТС.

По думите му закъсалото финансово държавно дружество притежава достатъчен ресурс за развитие, но грешни управленски решения и липса на дългосрочна стратегия са спъвали този процес досега.

"Предстоят сериозни организационни и управленски решения както за стабилизиране на "Български пощи" в момента, така и за трайно оздравяване на дружеството. От първия ден започнахме анализ на действията за трайно решаване на финансовите проблеми на компанията", казва Гвоздейков.

През май Еврокомисията одобри държавна помощ от 26.5 млн. евро като спешна подкрепа за ликвидността на "Български пощи". За целта България гарантира, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен или "Български пощи" ще представи план за преструктуриране, който да осигури дългосрочна жизнеспособност на дружеството.

Още по темата:

"Български пощи" е пред ликвидация, ако оздравителният план не успее

Държавното дружество, заедно с Министерството на транспорта и съобщенията работят ежедневно по подготовката на плана, като всеки етап от него се консултира с представители на ЕК. Той ще включва мерки за оздравяване, които в средносрочен хоризонт да изведат компанията от тежките финансови затруднения.

Европейската комисия е изразила готовност още в края на юли да разгледа работен проект на оздравителния план, така че когато започне работната сесия през септември, той да бъде одобрен официално в кратки срокове.

Това ще позволи пощенският оператор веднага да започне да усвоява заложените средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са в размер на 100 млн. лева и са насочени към модернизиране на сегашните услуги и въвеждане на нови, се казва в съобщението на транспортното министерство.

mediapool.bg