Кламер БГ - Бизнес новини: "Български пощи" е пред ликвидация, ако оздравителният план не успее

"Български пощи" е пред ликвидация, ако оздравителният план не успее

Бизнес

|
Пет, 02 Юни 2023г. 17:46ч.
"Български пощи" е пред ликвидация, ако оздравителният план не успее

Централата на

Държавното дружество "Български пощи" е пред ликвидация, ако оздравителният план не успее. Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев по време на блиц контрола в парламента в отговор на въпрос на Георги Слинески, заместник-председател на парламентарната група на БСП.

В момента "Български пощи" получи заем от 50 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие за да може да излезе от тежкото финансово състояние.

Всеки месец "Български пощи" трупа по 5 млн. лв. загуби

През последните 13 години "Български пощи" е перманентно на загуба, като за 2022 г. тя възлиза на 68 млн. лв. Това съобщи изпълнителният директор на държавната фирма Филип Алексиев по време на изслушването му в парламентарната комисия по транспорт в четвъртък. Той отбеляза, че през тази година всеки месец дружеството трупа загуби по около 5 милиона лева месечно.

Освен тях "Български пощи" има много просрочени задължения, отбеляза Филип Алексиев.

Щетата от кибератаката през 2022 г., която блокира за около месец част от услугите предоставяни от "Български пощи", е довела до около 17 млн. лева преки загуби, отбеляза шефът на държавното дружество. По думите му това число е без да се калкулира негативният ефект от загубените клиенти.

Още по темата:

Пощите – провалът струва все по-скъпо

"Български пощи" е в ХХ век, дигитализацията е мираж, работи се с компютри на операционна система Windows XP, която не се поддържа от около 15 години, отбеляза служебният вицепремиер Христо Алексиев пред депутатите днес.

Заради ниското заплащане на около 9000 служители на пощите са демотивирани да работят, отбеляза Филип Алексиев. В началото на годината работниците си извоюваха увеличение на заплатите с 19 на сто на две стъпки, след като заплашиха с ефективна стачка.

Свиленски: Държавата да компенсира "Български пощи"

Според депутата от БСП Георги Свиленски през последните 10 години дружеството "Български пощи" целенасочено е водено към фалит.

"Ако, не дай си боже, този оздравителен план се окаже неуспешен, има опасност "Български пощи" да бъдат ликвидирани. Затова в бюджета трябва да заложим необходимите средства за компенсации на дружеството", призова депутатите Свиленски.

Той отбеляза, че през годините държавната фирма е била недофинансирана от страна на държавата спрямо ангажиментите, които му е възлагала да изпълнява.

"Когато гледаме бюджета - средствата за компенсации трябва да са толкова, колкото са необходими на дружеството. Защото днес от най-високото място, чухме от вицепремиера каква ще бъде съдбата на "Български пощи", ако оставим дружеството само да се опита да се спаси и не получи съответната помощ от българския парламент", заключи Свиленски.

mediapool.bg