Кламер БГ - Бизнес новини: БСП разтревожена, че ГЕРБ ще изхарчи Сребърния фонд

БСП разтревожена, че ГЕРБ ще изхарчи Сребърния фонд

Бизнес

|
Пон, 12 Апр 2021г. 15:17ч.
БСП разтревожена, че ГЕРБ ще изхарчи Сребърния фонд

Дни след като икономисти алармираха, че има опасност управляващите да посегнат на Сребърния фонд за пенсии заради топящия се фискален резерв, левицата повдигна въпроса на политическо ниво.

"Не посягайте на Сребърния фонд, защото този път няма да е като първия", призова лидерът на БСП Корнелия Нинова в понеделник.

В последно време все повече специалисти повдигат въпроса за проблемите пред бюджета тази година, който бе гласуван със заложен дефицит от 4.9 млрд. лв. Това поставя въпроса с финансирането на въпросната сума, което се очаква да стане през фискалния резерв.

Дълги години Министерството на финансите поддържаше солиден резерв, но в последните месеци нивото му чувствително спада заради сериозните дефицити през 2020 г. (3.5 млрд. лв.) и 2021 г. (4.9 млрд. лв. - прогноза). В него трябва да има и достатъчно средства за покриването на по-големите обеми падежиращ дълг през 2022 – 2023 г. - около 3 млрд. лв. годишно.

Въпреки поетия дълг от 5 млрд. лв. през септември 2020 г. по последни публични данни на финансовото министерство резервът е паднал до 8.8 млрд. лв. към края на февруари тази година. Данни за март все още няма, но се знае, че през миналия месец бюджетът натрупа дефицит от 680 млн. лв.

Огромната част от фискалния резерв е неизползваема за финансиране на дефицитите, тъй като голяма част от парите са по сметките за средствата от ЕС, както и по неприкосновени фондове. Такъв е Сребърният фонд за пенсии, който възлиза на 3.3 млрд. лв. Във фонда влизат отчисления от приватизация, приходи от концесии и др., като идеята е парите да се харчат в по-далечното бъдеще само за пенсии - чрез прехвърляне на суми към бюджета на Държавното обществено осигуряване. В закона бе въведен дори 10-годишен забранителен период за разходването на средства от фонда, но той вече изтече.

Притеснението на икономисти е, че заради текущия недостиг на пари във фискалния резерв властта може да се опита да изхарчи пенсионния фонд още сега, дори без да сменя предназначението му. По подобна логика след глобалната финансова криза през 2010 г. ГЕРБ смени предназначението на резерва на здравната каса в размер на близо 1.5 млрд. лв. и на практика го използва за покриване на текущи дефицити, а не за ръст на парите за здравеопазване. Тогава критиците нарекоха прехвърлянето "национализация", докато ГЕРБ обясняваше, че така или иначе парите са неизползваеми заради бюджетните правила и ограничения.

"Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд! Той беше създаден през 2008 г. от правителство на БСП. Във фонда се събират 50% от приходите от приватизация, 25% от излишъка на републиканския бюджет и приходите от концесии. Тези средства могат да се ползват единствено и целево само за пенсии. Така е по силата на закона и на теория", каза в понеделник Нинова.

Според БСП в момента сме изправени пред "опасност Борисов да прегази закона, както вече се случи с резерва на Здравната каса през 2010".

По данни на Министерството на финансите "свободните" средства във фискалния резерв (без салдата на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и средствата от ЕС) към края на 2020 г. са само 1.4 млрд. лв.

"Това са парите за заслужения труд на нашите бащи и майки и са възможност за преизчисляване на всички пенсии. Не може ГЕРБ да ги залъгва с 50 лв. предизборно и да прибере 3.3 млрд. лева от техните пари следизборно. Нека докато се правят сметки за брой депутати и бъдещо правителство, не допускаме този човек да нанесе още вреди на държавата", каза още Корнелия Нинова.

mediapool.bg