Кламер БГ - Бизнес новини: АЕЦ "Козлодуй" внася в петък заявлението за лиценз на горивото на "Уестингхаус"

АЕЦ "Козлодуй" внася в петък заявлението за лиценз на горивото на "Уестингхаус"

Бизнес

|
Вт, 18 Юли 2023г. 20:21ч.
АЕЦ "Козлодуй" внася в петък заявлението за лиценз на горивото на "Уестингхаус"

Румен Радев не се върза на провокациите на червените депутати, сн. БГНЕС

На 21 юли, петък, АЕЦ "Козлодуй" ще внесе в Агенцията за ядрено регулиране заявление за лицензирането на свежото ядрено гориво на американската "Уестингхаус", което се очаква да бъде заредено на V блок на атомната централа през май 2024 г. Това съобщи енергийният министър Румен Радев във вторник в парламента в отговор на въпрос на депутата от БСП Драгомир Стойнев.

Предадени са всички 48 технически доклада за характеристиките на горивото и евентуалното му съвместимост с руското на ТВЕЛ, с което известно време ще работи съвместно, стана ясно то думите на Радев. От тях са приети 35 доклада, предадени са допълнително и 29 от 31 референтни отчета, които не подлежат на приемане от експертни съвети, отчете още министърът.

Той не обърна никакво внимание на репликите на Стойнев, че е застрашено осигуряването на алтернативното ядрено гориво и опитите на червения депутат да го вкара в разговор за поръчката на две допълнителни доставки на руско свежо ядрено гориво за реактора, каквато възможност има по договор в ТВЕЛ, но след одобрението на Европейската агенция по доставките Евратом.

Радев обяви само, че доставката на първите касети с горивото на "Уестингхаус" е планирана за април 2024 г., а първото зареждане трябва да стане през месец май при условие, че има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

В началото на юни председателят на АЯР Цанко Бачийски обяви, че към онзи момент лицензирането на американското гориво върви бавно, но ако до август АЕЦ "Козлодуй" внесе заявлението, агенцията ще има достатъчно време да го разгледа и да се произнесе. Миналата седмица регулаторът получи 442 хил. лв. за привличането на външни експерти за оценка на документите от "Уестингхаус", което ще ускори произнасянето по заявлението и ще има и външна експертиза за внедряването на новото ядрено гориво.

През декември 2022 г. ядрената ни централа подписа с американската компания десетгодишен договор за зареждането на V блок с касети на цената на досегашните руски.

Енергийният министър бе привикан в парламента основно по въпроси на социалистите. Сред тях бе и такъв за подписаното от "Булгаргаз" при предишното служебно правителство споразумение с турската БОТАШ за осигуряване на капацитет от нейните терминали за регазификация на втечне газ и до преносната й мрежа, за да може закупени от българската фирма количества газ да се транспортират до страната. Радев общо взето повтори думите си от преди три седмици, когато в отговор на същия въпрос от БСП каза, че все още търговски договор няма и се предоговарят част от условията в предварителното споразумение. Министърът обаче припомни на депутатите, че съгласно Закона за публичните предприятия принципалът на държавно дружество няма право да се меси в неговата дейност.

Сега в допълнение Румен Радев покани всички депутати, които се интересуват от споразумението с БОТАШ да идат в "Булгаргаз" и да се запознаят с документа при спазване на условията за конфиденциалност.

Това обаче възмути Стойнев, според когото министърът е длъжен да се обяснява публично, вместо депутатите да ходят в "Булгаргаз" да четат документи. С това той ясно показа, че целта на БСП не е да се запознае действително със споразумението, а да го използва за политическо говорене и прокарване на свои тези и нападки.

Румен Радев пък демонстрира, че не смята да ми влиза в тона, както правеше това предишният служебен енергиен министър Росен Христов, който често имаше тежки сблъсъци с депутатите от социалистическата партия от парламентарната трибуна.

И сегашният енергиен министър обаче се опита да даде на народните представители да разберат, че решението им от началото на януари за предоговаряне на ангажимента за орязване на парниковите емисии на въглищните електроцентрали с 40 процента до 2026 г. и премахването му от Плана за възстановяване и устойчивост е невъзможна мисия.

Той обясни, че във водената с Брюксел кореспонденция по въпроса за отпадането на този ангажимент и промяна на плана ЕК на два пъти е поискала равностойни реформи и постигане на целта за декарбонизация на икономиката, включително на енергетиката. "Ангажиментите не подлежат на отхвърляне без нови ангажименти. Поискана е конкретна съизмерима информация и нови мерки за декарбонизацията на енергетиката с еквивалентен ефект за намаляване на СО2 до 2026 г., каквито вече са поети, стана ясно от думите на Румен Радев.

Той отново заяви пред депутатите, че с тази цел се работи за изготвянето на цялостно интегрирано решение за управление на трансформацията на активите във въглищния комплекс "Марица Изток", а не на парче. Според него трябва да има целенасочено програмиране на финансирането на реформи – по Плана за възстановяване, по Декарбонизационния фонд, по териториалните планове за трансформацията на въглищните региони на Стара Загора, Кюстендил и Перник,

В момента сме фокусирани и върху моделирането на измененията в плана "Енергетика и климат", адекватно се калкулира търсенето на енергия за период до 2050 г. Ще сме в голяма грешка ако подценим или надценим търсенето – дали ще има дефицит или мощности паметници, каза още енергийният министър.

mediapool.bg