Кламер БГ - Бизнес новини: Хотелиери могат да кандидатстват за 2.250 млн. евро за борба с хранителните отпадъци

Хотелиери могат да кандидатстват за 2.250 млн. евро за борба с хранителните отпадъци

Бизнес

|
Ср, 03 Авг 2022г. 17:46ч.
Хотелиери могат да кандидатстват за 2.250 млн. евро за борба с хранителните отпадъци

Хотелиери могат да кандидатстват за 2.250 млн. евро за борба с хранителните отпадъци

До 20 септември т.г. секторите "Хотелиерство" и "Ресторантьорство" могат да кандидатстват за финансиране към Европейската комисия (ЕК) за подобряване на измерването и предотвратяването на хранителните отпадъци, съобщи на сайта си Национална селска мрежа. Общият бюджет на подпомагането е 2 250 000 евро.

Борбата срещу разхищаването на храни е едно от ключовите направления на действие, заложени в стратегията на ЕС "От фермата до вилицата", която има за цел да направи продоволствените системи справедливи, здравословни и екологосъобразни.

По данни на ЕК, в ЕС годишно по веригата за доставки на храни се генерират около 88 млн. тона хранителни отпадъци, като свързаните с това разходи се оценяват на 143 млрд. евро. Намаляването на хранителните отпадъци има огромен потенциал за намаляване на ресурсите, използвани за производството на храната, която ядем, както и на въздействието на хранителните системи върху околната среда и климата. То също така има важно социално измерение, което спомага за справяне с предизвикателствата пред продоволствената сигурност.

За да подкрепи основните участници в предприемането на действия за справяне с разхищението на храни, ЕК, в сътрудничество с Европейската изпълнителна агенция за здравеопазването и цифровизацията (HaDEA), отправи нова покана за представяне на предложения в рамките на програмата за единния пазар, направление "Храни". Целта е да се подкрепят заинтересованите страни в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, за да се подобри измерването на хранителните отпадъци и да се подпомогне предотвратяването им в операциите и организациите. ЕК посочва, че секторът включва ресторанти, хотели и кетъринг услуги както в публичната, така и в частната сфера.

Комисията търси решения, които са готови да бъдат приложени от малките и средни предприятия, в близки до пазара условия и в промишлен или търговски мащаб. От ЕК посочват, че по програмата могат да бъдат подпомогнати широк спектър от дейности, като например интегриране на предотвратяването на хранителните отпадъци в стопанските дейности, програми за мониторинг на хранителните отпадъци, комуникационни материали, разработване на нови бизнес модели, програми за обучение и други.

Предложенията за проекти следва да включват първоначална диагностика на хранителните отпадъци, за да се разбере обхватът на проблема, както и измерването на хранителните отпадъци като част от оценката на ефективността на предложените инициативи.

mediapool.bg