Намаляване на редица местни такси иска ресторантьорския бранш заради затворения им бизнес вече около половин година.
Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България призоваха с отворено писмо кметовете и общински съветници да приемат облекчения за най-пострадалия сектор от противоепидемичните мерки за ограничаване на заразата от коронавирус.
Двете организации посочват, че са единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Ефектът е масови фалити в бранша, натрупване на задължения и борба за оцеляване.
Двете организации се надяват ресторантите да отворят врати на 1 март, но посочват, че това ще стане при намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения.
За това искат от местната власт до края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и удължени за периода на забраната за работа.
Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата, искат още от двете организации. Те уточняват, че не всички общинитеимат такава допълнителнатакса.
Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, също да бъдат намалени с 50% до края нагодината, настоява още браншът.
Секторът иска и преразглеждане на таксата за битови отпадъци, като за периода, в който не са работили, да им бъде опростена изцяло.
Ресторантьорите искат още да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановкаи взимане на мерки спрямо ситуацията.
mediapool.bg