Кламер БГ - Бизнес новини: Борисов се хвали от нивата: "Фич" повиши перспективата пред рейтинга на България

Борисов се хвали от нивата: "Фич" повиши перспективата пред рейтинга на България

Бизнес

|
Съб, 20 Фев 2021г. 11:29ч.
Борисов се хвали от нивата: "Фич" повиши перспективата пред рейтинга на България

Премиерът Бойко Борисов се включи на живо от нива с финансовия министър Кирил Ананиев, за да прочете прессъобщение, в което се казва, че рейтинговата агенция "Фич" е повишила перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна.

Борисов и Ананиев обясниха, че България е единствената държава, която повишава перспективата си през феруари. Премиерът в типичния си стил попита: "Тоя превод точен ли е?", а министърът потвърди. "Пари на тая кредитна агенция давали ли сме?", продължи още Борисов. Ананиев отговори лаконично с "не".

"Нека това да се има предвид, когато говорят за дългове, разруха, а ние имаме оценката да сме най-добри. Като дойде ГЕРБ на власт, всички фондове започнаха да работят. Когато ние сме си свършили работата - оценките са най-добри и когато има риск - веднага казват, че това се дължи на несигурния резултат от изборите. Благодарение на добрите ни финансисти влязохме в европейския банков съюз. БСП имат шампиони по фалирали банки", каза още премиерът.

Борисов използва живото излъчване, за да поговори и за коронавурса и ваксинирането. "Видяхте вчера, като им се накарах малко, завършихме с 14 хиляди ваксинирани на ден. Ангелов съм го оставил на опашките. Нали нямаше желаещи, а то опашки има", каза той.

По думите му правителството се справяло много добре с пандемията и сме щели да имаме "мощна армия от преболедували и ваксинирани".

Това не е първият път, в който премиерът се включва на живо, за да чете подобно прессъобщение. За последно той и Ананиев бяха седнали на пънчета край път.

Сега според "Фич" краткосрочните негативни рискове, произлизащи от пандемията и несигурният резултат от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значително финансиране на инвестициите от ЕС и ангажираността за макроикономическа и фискална стабилност, подкрепена от дългосрочното функциониране на режим на паричен съвет и участието на България в Механизма на обменните валутни курсове II (ERM II).

България ще бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС през следващите години, включително 16,6 млрд. евро (27 % от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 млрд. евро (12 % от БВП) безвъзмездни средства от ЕС по механизма следващо поколение (NGEU). Според "Фич" това ще повиши икономическия растеж от прогнозираните 3 % през 2021 г. на 4-5 % през периода 2022-2025 година.

Рейтингът на България е подкрепен от нейните силни външни и фискални баланси и надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. Оценката е ограничена от малко по-ниските нива на доход в сравнение с медианата на държавите с рейтинг ДBBBУ и неблагоприятните демографски данни, които могат да ограничат растежа и да повлияят на публичните финанси в дългосрочен план. Индикаторите за управление са малко над тези на държавите, избрани за сравнение.

Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 4 % от БВП през 2020 г. (в сравнение с медианата от 6,9 % за държавите със сходен рейтинг), повлиян най-вече от свързаните с Covid-19 мерки за разходи от около 3 % от БВП. Изпълнението на приходите надмина ревизираните бюджетни цели, отчасти благодарение на подобрения в събирането на данъци, както и на по-слабо от очакваното икономическо свиване.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са: напредък към присъединяването към еврозоната; подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са: неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

mediapool.bg