Кламер БГ - Бизнес новини: Facebook купува WhatsApp за 19 млрд. долара

Facebook купува WhatsApp за 19 млрд. долара

Бизнес

|
Четв, 20 Фев 2014г. 12:09ч.
Facebook купува WhatsApp за 19 млрд. долара

Facebook ще придобие бързоразвиващото се приложение за чат услуги WhatsApp за космическата сума от 19 млрд. долара. Историческата по своите мащаби сделка ще доближи най-голямата социална мрежа в света до сърцето на мобилните комуникации и може да привлече още млади потребители, предаде Ройтерс.

Това е най-голямата сделка в историята на социалната мрежа от нейното създаване.

Според условията на сделката Facebook трябва да плати млрд. долара в брой, 12 млрд. долара в акции и ценни книжа за 3 млрд. долара, които собствениците на WhatsApp ще получат след няколко години.

Общата сума е по-голяма от тази, която Facebook получи от собственото си IPO и показва стремежа на компанията да навлиза на пазара за услуги за размяна на съобщения.

WhatsApp, основана от Ян Коум - украински имигрант, зарязал колежа, и випускника на Станфорд Брайън Ектън, се превърна в сбъдната приказка на Силиконовата долина.

За пет години приложението привлече около 450 млн. потребители, като 70% от тях са активни всеки конкретен ден. Обемът на съобщения, препратени чрез WhatsApp, догонват по обем SMS-те в света. Мобилното приложение показва и стабилен ръст от 1 млн. нови потребители месечно.

"Никой в историята никога не е правил нещо подобно", заяви на пресконференция Марк Цукербърг.

Цукерберг, който през един уикенд на 2012 г. приключи сделката по придобиването на популярния фото-хостинг Instagram за 1 млрд. долара, разкри в сряда, че направил предложение на Коум едва преди десет дни по време на вечеря.

mediapool.bg