Кламер БГ - Бизнес новини: Amazon стартира нова абонаментна услуга за по-евтини генерични лекарства

Amazon стартира нова абонаментна услуга за по-евтини генерични лекарства

Бизнес

|
Вт, 24 Ян 2023г. 18:18ч.
Amazon стартира нова абонаментна услуга за по-евтини генерични лекарства

Amazon стартира нова абонаментна услуга за по-евтини генерични лекарства

Гигантът в електронната търговия "Амазон" (Amazon) обяви, че ще пусне програма за намаления на цените на някои лекарства, изписвани с рецепта, като част от своя разрастващ се здравен бизнес. Абонаментна услуга ще се казва "АрексПас" (RxPass), а достъп до нея ще могат да получат клиенти, които имат членство в клуба "Амазон прайм" (Amazon Prime), съобщи Асошиейтед прес.

Потребителите на новата услуга ще заплащат месечна такса от 5 долара, което ще им позволи да поръчат толкова лекарства, преписвани с рецепти, колкото са им необходими, от списък от около 50 генерични лекарства, които обикновено са по-евтини версии на оригинални фармацевтични продукти.

Според "Амазон" фиксираната такса може да покрие списъка с лекарства, сред които са и антибиотика амоксицилин и противовъзпалителното лекарство напроксен. Силденафилът, използван за лечение на еректилна дисфункция и белодробна артериална хипертония, също попада в списъка.

Американската компания вече продава набор от генерични лекарства чрез своята "дигитална аптека". Някои струват едва 1 долар, при 30-дневен срок за доставка.

Услугата не използва обхвата на здравноосигурителните програми Медикейд (Medicaid) и Медикеър (Medicare), така че хората с покритие по тях не отговарят на условията.

При стартирането си "АрексПас" ще бъде допстъпна в 42 американски щата, както и във Вашингтон, окръг Колумбия.

Всяка програма, която предоставя евтини генерични лекарства на повече пациенти, "е нещо добро", каза Карен Ван Нуйс, икономист, изучаващ ценообразуването на лекарствата в Университета на Южна Калифорния. Не е ясно обаче колко голямо ще е въздействието от новата услуга.

Други компании, осигуряващи подобни услуги, като "Марк Къбан КостПлъс Дръг" (Mark Cuban CostPlus Drug Co.), продават повече генерични лекарства, на цена обикновено далеч под 5 долара.

"Просто не знам дали това разширява достъпа до нови пациенти", добави тя.

Все пак този ход може да помогне на "Амазон" да заеме по-голям дял от пазара на здравни услуги. Компанията заяви, че нейният онлайн магазин за лекарства "Амазон Фармаси" (Amazon Pharmacy) е ключова част от плановете им в здравеопазването, заедно с организацията за първична медико-санитарна помощ "Уан медикъл" (One Medical), която онлайн гигантът се стреми да придобие за 3,9 милиарда долара.

През ноември компанията също съобщи, че ще стартира "Амазон Клиник" (Amazon Clinic) - услуга за бързо свързване на пациенти с лекари.

mediapool.bg