Кламер БГ - Бизнес новини: 40 обекта ще се обновят по "Красива България" през 2014 година

40 обекта ще се обновят по "Красива България" през 2014 година

Бизнес

|
Пон, 17 Март 2014г. 16:04ч.
40 обекта ще се обновят по "Красива България" през 2014 година

Още 40 обекта предстои да бъдат обновени по проекта "Красива България" през 2014 година, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Дейностите по ремонта и реновирането на обектите ще струва 6.4 млн. лв., като от тях 3 млн. лв. са предвидени по Националния план за действие по заетостта, а 3.4 млн. лв. са собствено участие на кандидатите.

Освен че ще бъдат обновени обекти от социално значение, очакванията на министерството са изпълнението на проектите да осигури временна заетост на 680 души и професионално обучение на близо 150 безработни.

"Това е единственият проект, по който се осигурява задължителна заетост на регистрирани безработни лица при изпълнението на обектите на бенефициентите", посочи социалният министър Хасан Адемов в понеделник при връчването на споразуменията по проекта на представителите на местната власт от населените места и области, където има спечелили обекти.

Проектът "Красива България" финансира обновяването на различни социални заведения, защитени жилища, детски ясли и градини, училища, читалища, музеи, театри, административни сгради и др.

По данни на МТСП, по проекти на "Красива България" през миналата година са обновени 40 обекта – 14 за образование, 11 за социални услуги, осем за административно обслужване на граждани, четири за здравеопазване, два за спорт и отдих и един за култура.

За изпълнението им са били наети 594 души, а 201 безработни са преминали професионално обучение за придобиване на квалификация.

mediapool.bg