Кламер БГ - Бизнес новини: 1500 германските компании с бизнес в България биха инвестирали отново у нас

1500 германските компании с бизнес в България биха инвестирали отново у нас

Бизнес

|
Пет, 28 Окт 2022г. 15:43ч.
1500 германските компании с бизнес в България биха инвестирали отново у нас

1500 германските компании с бизнес в България биха инвестирали отново у нас

Всички германските компании, които развиват бизнес в България, заявяват, че биха инвестирали отново в страната ни. Това показва проучване направено от Германо-българската индустриално-търговска камара сред членовете й. То беше представено по време на среща на германския бизнес в България с министъра на икономиката Никола Стоянов по време на "закуска с инвеститори", съобщи Министерството на икономиката и индустрията.

Проучването показва още, че над половината от компаниите от оценяват своето състояние в момента като добро.

Германия е стратегически партньор на българската индустрия и номер едно по износ на продукция от България, като търговското ни салдо е положително.

Германските инвестиции в страната надхвърлят 3.8 млрд. евро, каза министър Стоянов по време на срещата.

По думите му 1500 германски компании работят в България, като в тях са заети над 35 000 служители.

Стокообменът ни нараства с устойчиви темпове, като за 2021 г. той достига 9.9 млрд. евро, а българският износ вече надхвърля 5 млрд. евро на година, отбеляза министърът на икономиката.

Интересът на Германия към инвестиции в България е особено голям и е ключово в момента да има оперативен диалог между бизнеса и държавата, каза Никола Стоянов.

"Целта на тези работни срещи е да получим обратна връзка за проблемите на бизнеса и къде компаниите виждат възможности за подобряване на оперативната ни работа", допълни той.

Участие с днешната среща взеха представители от над 25 водещи компании от Германия. Събитието се организира съвместно с Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и посолството на Федерална република Германия в България. От тяхна страна в дискусиите се включиха президентът на ГБИТК Тим Курт и заместник-посланикът на Германия у нас Стефан Рьокен.

mediapool.bg